Er fagforeninger ønskelig i det frie marked?

De grådige kapitalistene liker så klart ikke fagforeninger. Høyere lønn til arbeiderene betyr jo mindre profitt til dem. Men betyr det at kapitalisme som system eller det frie market per definisjon er anti fagforeninger?

Slettes ikke. Adam Smith var tilhenger av fagforeninger nettopp fordi han var tilhenger av fagforeninger. På Adam Smiths tid (1700-tallet) så var fagforeninger forbudt i Storbritania. Kapitalistene derimot kunne samarbeide om å holde lønningene nede. Dvs  selskaper i samme bransje ville bli ening i å ikke betale arbeidere mer enn en viss lønn. I praksis betyde dette at i Adam Smiths tid så betalte kapitalistene lønninger til arbeidere som var under markedspris.

Som tilbud og etterspørsel teorier sier så medfører priser over eller under markedspris inneffektivitet på flere måter. En begrenset ressurs som arbeidere kan sammenlignes med land. Settes prisen på land for lavt, så medfører det at bønder som er ineffektive kan fortsette å produsere landbruksprodukter med profit. Hvis man derimot lar prisen stige til markedspris så vil bare det mest effektive bøndene ha råd til å kjøpe jorda. Bare de klarer å drive jorda effektivt nok til å skape et overskudd.

Det samme skjer med arbeidere. Man kan se på arbeidere som en knapphets ressurs, settes prisen på denne ressursen for lavt, så tilater man ineffektive firmaer å benytte seg av denne arbeidskraften. Lar man prisen stige må de ineffektive firmaene  legges ned og arbeiderne kan bli ansatt av de mest effektive firmaene. Dvs de firmaene som klarer å produsere mest verdier med arbeidskraften til arbeiderne.

Av denne grunn var Adam Smith tilhenger av fagforeninger. Fordi han mente at de kunne motvirke tendensen til at sammarbeid mellom firmaer presset prisen på arbeid under markedspris. Å bevise at firmaer sammarbeider om lønninger er veldig vanskelig og det er dermed lettere å tillate fagforeninger. Selv om det i prinsippet hadde vært best om det ikke fantes noen fagforeninger eller sammarbeid mellom bedrifter.

Når det er sagt, så ville Adam Smith neppe vært tilhenger av slik fagforeninger har utviklet seg i Norge. I enkelte bransjer har jo fagforeningene utnytted makten sin på the grovste til å presse lønningene sine langt over markedspris.

Reklamer

3 thoughts on “Er fagforeninger ønskelig i det frie marked?

  1. Fagforeninger må vi ha i en moderne verden. De gode løsninger får vi når det er en balansert tilverelse og forhåpentlig en skapende kreativitet får leve. Det vi ikke trenger er politisk styrte fagforeninger.

  2. Som sagt. Helt enig her. Ønsket bare å poengtere at fagforeninger ikke er noen slags motsats til kapitalisme.

    Men som sagt så må det være en viss balanse gang. Akkurat som om det ikke er bra hvis fagforeningene har for svake rettigheter så er det ikke bra om de har for sterke heller.

    På flere områder mener jeg at fagforeninger i Norge nå er for sterke. Samtidig som de kunne vært sterkere innen dagligvare handel. Der de virkelig trengs.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s