Kapitalismens far: Adam Smith

Kapitalisme handler om å utnytte fattige mennesker, at de de rike karrer til seg så mye som de kan. Et system der den sterke utnytter den svake. Et system der grådighet og egoisme blir dyrket. Dette systemet som setter profitt over menneske ble unfanget av Adam Smith, fra Skotland. Han var den første som formulerte tydligere enn noen annen kapitalismens grunn ideer. Adam Smith må jo da følgelig vært en forferdelig person. Antakelig en slags Scrooge.

Han var antakelig tilhenger av særprivileger for de rike. Mot fagforeninger. På hans tid eksisterte også slavehandel. Så klart dette må ha vært noe en kapitalist må ha vært en stor tilhenger av. Rett i kapitalismens ånd. De sterke  og rike utnytter de svake og fattige. Noen få kan berike seg på andres harde arbeid.

Forhåpentligvis skulle det være klart at jeg tror ikke kapitalisme står for noe av det nevnte. Men jeg skriver det fordi, jeg tror det er nettopp det de fleste i Norge feilaktig forbinder med kapitalisme.

Saken er at Adam Smith var ikke noen slags Scrooge. Han var derimot en sterk tilhenger av fagforeninger, sterk motstander av slavehandel of en forkjemper for den lille man mot de rike og priviligerte. Han snakket også varmt om høy lønn for arbeidere og kritiserte grådige handelsmenn med høye profitt krav. Alt dette med grunnlag i liberale ideer og kapitalisme. Alt dette får ham kanskje til å høres ut som en sosialist. Men det var han slettes ikke. Desverre har det blitt slik i dag at kapitalisme har blitt ensbetydende med alt som gavner de rike og priviligerte.

Selv om menneskerettigheter og menneskeverd også var viktig for Adam Smith så ble hans motstand mot slavehandel og positive holdning til fagforeninger argumentert ut fra kapitalistiske ideer. Og det er dette som gjør han så forskjellig fra en sosialist. Adam Smith var tilhenger av fagforeninger fordi han mente det var bra for  økonomien. Han var også mot slavehandel fordi han mente det var skadelig for økonomien. Likeledes var han mot rikes utnyttelse av fattige og privileger fordi han mente det var skadelig for økonomien.

Jeg kommer til å skrive mer om hvorfor han mente dette senere. Men det er viktig å gå til bake til kapitalismens røtter for å skjønne hva det egentlig handler om. Folks forstålese av kapitalisme i Norge har blitt et vrengebilde av virkeligheten.

Reklamer

4 thoughts on “Kapitalismens far: Adam Smith

  1. Det er egentlig merkelig at et er slik i Norge, ett av landene der markedsliberalismens fortrinn er tydeligst. I Norge kan en hver uansett økonomi tilegne seg en kompetanse som kan selges for en god pris i kunnskapsmarkedet. En hver kan også eie sin egen arbeidsplass ved å starte sin egen bedrift om han eller hun ønsker, og gidder å legge inn den ekstra innsats som skal til for å få det til å gå rundt. Vi er de mest priviligerte i verden, allikevel har mange av oss et vrengebilde av markedsliberalismen som egoisme og ondskap. Som tidligere aktiv langt ute på venstresiden har jeg selv sett hvilken metafysisk godt-ondt-tankegang som preger sosialistene, at «kapitalistene» stilles ut som en ondskapens størrelse i stil med de kristnes djevel. Det hjelper litt å få øynene opp for at Norge med en markedsliberalistisk organisert økonomi _er_ et klasseløst samfunn.

  2. Høres kjent ut. Jeg var selv medlerm av AUF en gang i tiden. Fant ut etterhvert at jeg hadde havnet i feil parti. Desverre er ikke kapitalisme like intuinitivt som sosialisme. Virkemidlene ser ut til å virke mot målet.

    For de fleste er heldigvis det å være ung og radikal noe man vokser av seg. Dvs når man skjønner litt bedre hvordan verden fungerer og at alt dreier seg om godt og ondt. Desverre er det mange som aldri klarer å vokse det av seg 😉

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s