Likhet mellom slavedrift og sosialisme

Det underlige er at til tross for at sosialister vil ha oss til å tro at kapitalisme ikke er så mye mer enn en form for mild slavedrift så er det faktisk direkte motsatt.

Sosialisme er faktisk en mild form for slavedrift hvis man analyserer hvordan et sosialistisk system fungerer. Med sosialisme mener jeg da den type system som fantes i Sovjetunionen og de tidligere østblokk landene (dvs det vi i dagligtale ofte omtaler som kommunisme).

Som nevnt tidligere, så blir en slave tvunget til å jobbe så mye han/hun kan (evne?) og får så lite som trengs for å leve (behov?). Høres kjent ut? Hva med Marx sitt: "Jobbe etter evne of få etter behov"?

Av akkurat samme grunn som slavedrift aldri fungerte så fungerte aldri sosialisme. En slave vil naturlig nok jobbe så lite som mulig. Akkurat som en arbeider i de gamle østblokk landene. En slave kunne jo aldri miste jobben. Akkurat som en arbeider i østblokk landene aldri kunne bli arbeidsløs. Men en slavedriver klarer jo likevel å få slavene sine til å gjøre noe, ved pisking og tvang. Og det var jo det samme som skjedde i Østblokken. Russland hadde kraftig økonomisk vekst og framgang under stalin rett og slett gjennom Stalins enorme brutalitet og tvang. Når det sosialistiske styre ble noe mer humant så klappet jo alt sammen.

I 89 så skjedde vel omtrent det samme som hadde skjedd hvis en slavedriver hadde sluttet å bruke vold og tvang mot slavene sine. De hadde sluttet å jobbe og farmen hadde gått i stå.

Reklamer

4 thoughts on “Likhet mellom slavedrift og sosialisme

 1. Nei A-G faktisk ikke. La du merke til setningen:

  (dvs det vi i dagligtale ofte omtaler som kommunisme)

  Problemet er at ordene sosialisme og kommunisme ofte brukes anderledes i dagligtale enn slik de er strengt tatt definert. Selv definisjonen er folk ikke helt enig om.

  Under kommunisme slik det er definert av Karl Marx så er det ingen stat overhodet.

  Sosialisme er mellom-tilstanden. Kommunistene mente at måtte inføre sosialisme først før man kunne gå over til kommunisme. Under sosialisme så eier staten alle produksjonsmidler. Øst-block land var i denne tilstanden.

  Men dette er slik ordbruken er sett fra kommunistenes ståsted. Andre vil heller plassere sosial demokrater og kommunister som undergrupper av sosialisme.

 2. I det minste har vi frihet til å jobbe ekstra og få ekstra betalt. Men det er et stort problem at skattene fort øker når man jobber mer. Det oppmuntrer jo ikke til ekstra jobbing akkurat.

  Men værst ta at vi egentlig ikke vet hva vi betaler i skatter og avgifter. Vi betaler så mange forskjellige skatter og avgifter at det er jo umulig å få en oversikt over total skattesats. Hadde vært mer hederlig om vi gjorde om alle skatter og avgifter til intektsskatt. Så kunne alle se hvor mye vi faktisk betaler.

  Men vil vel ikke myndighetene, fordi de vet vi alle hadde fått sjokk om vi hadde sett hvor mye vi faktisk betaler prosentvis i skatt totalt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s