Slavehandel og utnyttelse av den tredje verden

På ungdomskolen lærte om hvordan i-landene utnytter u-landene. De sender billige råvarer til oss også sender vi dyre industri varer tilbake til dem. Slavehandel og kolonialisme kunne også sees på som et profit jag fra vesten. Et ønske om å gribbe mer ressurser og skaffe seg statig større markeder. Igjen så er det vel naturlig å tro at slavehandel og kapitalisme passer som en hånd i en handske.

Men nå var altså Adam Smith, kapitalismen far og greier, fryktelig i mot slave handel så noe må være galt her. Den viktigste argumentasjonen for Smith mot slavehandel var av økonomisk art, ikke mennesklig. Smith argumenterte rett og slett at slave drift er fryktelig uøkonomisk.

Dette høres strent tatt merkelig ut. Slave drift må jo være kjempe økonomisk. Man trenger jo ikke betale slavene noe som helst lønn. Det er vel ikke mulig å skape noe mer profit! Men slik er det altså ikke. Økonomi og da spesielt kapitalism er sentrert rundt insentament. Folk produserer og jobber fordi det er i deres beste interessse. Firmaer lager gode produkter fordi at de tjener mer på det. Ikke fordi det har lyst til å lage gode produkter.

Jo smartere en fri bonde driver gården sin og jo hardere han arbeider jo mer tjener han, fordi han vil få større avlinger. En slave derimot tjener ingen ting på å være smart eller å jobbe hardt. Han får akkurat like lite mat fra eieren sin uansett hva han gjør. Det er i slavens egen interesse å spise og konsumere så mye mat og andre bekvemligheter som eieren har, og å jobbe så lite som mulig. Den eneste grunnen til at an slave gjør noe som helst er pga han blir tvunget til det.

Adam Smith undersøkte faktisk denne teorien. Og praksis stemte med teori. I det gamle romeriket så falt jorbruks produksjonen drastisk i hvert eneste område hvor slave drift ble inført. Lignende efaringer ble gjort i den nye verden med svarte slaver. Innen flere typer jorbruksproduksjon var det rett og slett ikke mulig å konkurere med frie bønder. F.eks. var det ikke mulig å produsere mat til samme lave pris på en slave gård som en drever at frie bønder. Dermed ble slavedriften igjen bare innen de typer jorbruk der profitten var såpass høy at det var mulig å drive med den enorme ineffektiviteten som slavedrift medførte.

Når dette likevel skjedde både i rommeriket og den nye verden så skyldes det rett og slett grådighet. Eierne av de store farmene hadde ingen forståelse for markedsøkonomi. De trodde de ville tjene på å ikke måtte betale noenting for arbeidskraften sin. Utnyttelsen av den tredje verden skyltes dermed ikke kapitalismen men rett og slett god gammeldags grådighet.

Hadde Adam Smith sine prinsipper blitt fulgt i stede så hadde man frigitt slavene og betalt dem lønn i stede. Man hadde heller ikke satt restriksjoner på hva man kunne og ikke kunne produsere av varer og tjenester i koloniene.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s