Kan vi konkurere med Kina?

En gjennomsnittelig kinesisk fabrikk arbeider tjener i dag omtrent en tredjedel til halvparten av hva en industri arbeider tjente i Vesten under den industrielle revolusjon. Han/hun jobber 12, 15 eller 18 timer hver dag, vanligvis 6 dager i uka. Dette kombinert med at fabrikker knapt har noen sikkerhets, utslippskrav eller velferd og hele forpliktelser ovenfor sine arbeidere.

Ikke rart kinesiske priser er uslåelige. Vi trøster oss med at vi kan forbli konkuranse dyktig ved å tilby høyere kvalitet, gjennom bruk av mer avansert teknologi og maskiner. Men også dette ser ikke ut til å være noen barriere for Kina. De trenger ikke utvikle noe teknologi selv. De bare kjøper det fiks ferdig fra Vesten. Vi tror kanskje at det bare et jobber som blir "eksportert" til Kina. Sanheten er at hele vår industrielle infrastruktur blir eksportert.

Et eksempel. Et stålverk i Kina hadde ikke avansert nok teknologi til å lage stål av den kvalitet som kreves for bilmotorer. Hva gjør Kina? Når et slikt stålverk går konkurs i Tyskland fordi de ikke klarer å konkurere mot Kineserne på pris, så kjøper Kineserne hele stålverket. Plukker det fra hverandre. Sender det i deler halve verden rundt til Kina og bygger det opp igjen i Kina. Vips, problem solved.

Dette er hentet fra boken "China Shakes the World" skrevet av James Kynge. Det er ikke det eneste eksempelet. I omtrent hver eneste tenkelige bransje i vesten blir bedrifter utkonkurert på pris av Kinesiske konkurenter. Når de går konkurs så kjøper kineserne maskinene, fabrikkene og teknologien deres. De blir enda mer avanserte og utkonkurere neste bedrift høyere opp på listen.

Er det da mulig å konkurere mot kineserne? Arbeidskostnadene er jo helt umulig å slå. De er bare en liten brøkdel av hva de er i Norge. Teknologi beskytter oss ikke særlig. Den blir enten kjøpt eller stjålet av Kineserne.

Det er da kanskje verdt å spørre seg om denne ideen at høyteknologi er løsninger på alle problemer for Norge. Politikere snakker stadig om at vi må ikke være så råvare basert fordi pengene ligger i videreforedling. Sprøyt. De landene som sliter nå er land som Tyskland og Italia med mye industri og videreforedling. De kan ikke konkurere med Kineserne fordi de kan gjøre omtrent all produksjon billigere enn dem.

Men Norge dermimot er jo i en drømme situasjon. Vår "videre foredlings industri" blir ikke drept av kinesisk konkuranse fordi vi har ikke noen. I stede tjener vi på å få mye billigere varer fra Kina. Og når Kinesisk produksjon øker så øker prisene og etterspørselen etter råvarer. Akkurat det lille Norge selger. Uansett hvor avansert teknologi Kineserne kjøper så kan de ikke få tak i teknologi som lager olje eller fisk av ingenting. Uansett hvor lav lønn en kinesisk olje arbeider har så kan han ikke ukonkurere en norsk fordi han har ingen olje å pumpe opp.

Reklamer

4 thoughts on “Kan vi konkurere med Kina?

 1. Interessant innlegg.

  Et annet viktig aspekt med Kina er at befolkningen i Kina har et incentiv for å stå på. I det norske velferdssamfunnet er det liten samsvar mellom innsats og levestandard. Likhetsprinsippet står veldig høyt. Dette er grunnen til at jeg ønsker å fortsette min karriere i USA, hvor man i større grad belønnes for egne prestasjoner.
  Men USA skjelver også over konkurransen fra Asia, og en av grunnene er at ungdommen i disse landene er ikke så bortskjemte som de amerikanske ungdommene.

  Som du skriver, råvarene kan bli Norges redning, men jeg mener at det er behov for å belønne innsats bedre i Norge.

 2. Hei Dipa, jeg har faktisk vært innom bloggen din ved en tilfeldighet tidligere. Jeg har også bodd i USA tidligere (studier) så jeg var interesert i se hva en annen nordboer syntes om å bo i USA.

  Jeg er enig i at utdannelse, prestasjoner osv ikke belønnes så godt i Norge som i USA. Vurderte av den grunn å flytte til USA. Men når alt kom til alt så fant jeg ut at penger ikke er alt og at de ekstra pengene ikke kunne veie opp for de tingene jeg ikke likte ved USA. Men det er et spennende land så jeg like å holde meg oppdatert på hva som skjer der.

  Forhåpentligvis forbedrer Norge seg. Det er jo allerede skjedd en del. Vi får jo til og med lov til å handle på søndag nå!! Hvem vet hva framtiden kan bringe 😉

 3. #2
  Hvor lenge jeg blir i USA får tiden vise, akkurat nå føler jeg at USA har mer å tilby meg karrieremessig. Det er mye bra med sosialismen i Norge, men jeg synes det er behov for å verdsette enkeltindividenes innsats bedre. I USA betyr resultatene en selv leverer mye mer enn det gjøres i Norge. Jeg liker det, selv om omstillingen er tøff.

  Hvorvidt USA klarer å holde tritt med Kina blir spennende å se.

 4. Nå må det snart bli slutt på dette maset om at arbeidskostnadene er det umulig å slå. Det er mange land som har mye lavere lønninger enn Kina. Grunnen til at Kina er så vanskelige å slå er lave lønninger KOMBINERT med høy produktivitet og et generelt godt business-klima sammenliknet med tilsvarende land (et business-vennlig regime som får tingene gjort).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s