Amsterdam Red Light District

Prostitusjon og trafficking er et het tema i Norge for tiden. I den anledning vil jeg skrive litt om hvordan Nederland har valgt å takle situasjonen. Verdens mest kjente horestrøk er antakelig Amsterdam Red Light district. Før man gjør seg opp en mening om den Nederlandske "løsningen" er det kanskje verdt å vite hvordan den arter seg.

Jeg har gått gjennom Amsterdam Red Light district (RLD) mange ganger av den enkle grunn av det er en av hoved turist attraksjonene i Amsterdam og alle som kommer å besøker meg i Nederland vil dra å se RLD.

RLD er ganske anderledes enn jeg hadde forestilt meg. Man skulle kanskje tro at et horestøk ligger i en bortgjemt mørk bakgate, full av tvilsomme personer.

Virkeligheten er noe helt annet. RLD ligger faktisk nesten rett i sentrum. Hvis du går rundt i Amsterdam på oppdagelse så er sjansen stor for at du "snubler" innom stedet. Ved dagtid vil du antakelig ikke en gang merke at du er i RLD. Det er ingen brå endring fra "vanlig" Amsterdam til RLD. RLD er ingen møkkete mørk bakgate. Tvertimot er det en veldig vakker del av byen. Området ligger ved to vakre kanaler. Langs kanalene er det gater belagt med brostein og gamle herskapshus i rød murstein fra Nederlands storhetstid. Husene er typisk 3-4 etasjer høye, smale og med høye smale vinduer med hvite trerammer. Svarte smijerns gelender flankerer trappene som leder opp til hovedingangen på hvert hus.

I vinduene på disse gamle herskapshusene står unge jenter i undertøy. Hvis man var utrolig naiv så kunne man kanskje tro det var esklusive klesbutikker som viste fram siste undertøys kolleksjon fra Hennes og Mauritz.

Men det er ikke det eneste som gjør området surealistisk. Det er så fylt av kontraster og absurde ting. Det hellige og profane eksisterer i en merkelig blanding. Midt i hjertet av RLD er en stor katedral "Oude Kerk". RLD er mer enn bare prostituerte. I RLD finner man flere av de bedre Kina restaurantene i Amsterdam. Et av de mer populære ungdomshærebergene er også å finne her. Universitetet i Amsterdam anbefaler faktisk nyankommende studenter å bo der intil de finner seg noe permanent.

Men det kanskje mest surrealistiske er at stedet er en av de største turist fellene i Nederland. Her passerer digre koble med turister til en hver tid. Man ser gamle fruer, kobbel av japanske turister ledet av turist guider som tegner og forteller som om de vandret rundt i et museum eller kunst galleri. I det hele tatt er det ikke så veldig forskellig fra et hvilket som helst annet turist område. Noe som tar brodden av hele følelsen av at man vandrer i samfunnets skyggeside.

Reklamer

One thought on “Amsterdam Red Light District

  1. Den mest tydelige ettervirkningen av prestestyrets år ved makten i Norge, er sinnelagsetikkens hegemoni.
    Årsak/virkning-tenking er stemplet som kynisme.
    Det er pr. idag om å gjøre for den som vil opp og fram å stille sin snillhet ut på toppen av en pidestall.
    Gjerne ved hjelp av media.

    Ugh! Gringo har talt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s