Privatiser helsevesenet

Privatisering av helsevesenet!! For en forferdelig tanke! Profitt skal skal settes foran mennesker. Griske selskaper skal tjene penger på at mennesker er syke. Da blir vel helse tjenestene vår mye dyrere, for disse griske selskapene skal jo ha profitt. Skal bare de som ha penger behandles? Ja, hvordan kan jeg synes noe så forferdelig?

Det merkelige er at når det gjelder helsetjenester så har folk antatt en helt annen forståelse for markeded enn de har for alle andre varer (med untak av utdannelse der holdningen ser ut til å være den samme).

Med denne logikken så kan vi jo spørre oss om følgende: Hvorfor tilate at private selskaper lager og selger maten vi spiser? Noe så ondt, private håver in profitt på at mennesker sulter! Ikke nok med det men de øker prisen på noe så livsnødvendig som mat pga krav om profitt. Burde ikke staten lage all maten slik at den blir billigere?

Ja i grunn burde vel staten lage alt. For da hadde det vel blitt mye billigere siden staten ikke har profitt krav.

Egentlig forstår jeg ikke hvordan vi kan akseptere at sykepleiere og leger får lønn. De tjener jo grovt på folks lidelse og elendighet. De skor seg på folks sykdomer. Hvordan kan de gi oss noen bra tjenester når deres eneste motiv er å tjene penger?

Jeg kan ikke se noen annen konsekvens av argumentasjone til de som er imot privat helsevesen av gitte grunner. Jeg mener så klart at leger og sykepleiere hjelper oss ikke utelukkende fordi de får betalt for det. Hvorfor skal det være anderledes med et privat firma? Hvorfor skal ikke de drive et sykehus både for å hjelpe folk og tjene penger?

Ord kan jo også vri og vendes på. Man kan jo også si at leger tjener på å gjøre oss friske. Er det galt at et privat firma tjener penger på å gjøre oss friske? Å si at privat helevesen tjener penger på at vi er syke er jo egentlig en veldig dårlig framstilling av fakta. Det får det til å høres ut som om de får betalt for å spre sykdom og å brekke folks ben osv.

En annen feil oppfatning er at privat helsevesen er det samme som Amerikansk helsevesen. Og for all del jeg ønsker ikke et Amerikansk helsevesen. De vi har nå er da å foretrekke. I resten av Europa så er privat helsevesen ikke så uvanlig. F.eks. i Nederland og Sveits så kjøper man helse forsikring. Alle må ha en forsikring, man kan ikke bare gå til et sykehus og bli opprert som i Norge. Forskjellen mellom systemet man har i Sveits og Nedlerland og det man har i USA er derimot at det er heltdekkende systemer. Man kan ikke velge om man vil ha forsikring eller ikke. Loven krever det. Et selskap kan heller ikke nekte deg å kjøpe forsikring slik som i USA.

Hvis man ikke har økonomisk evne til å kjøpe forsikring så vil staten betale for deg. Resultatet er privat helestilbud som koster en brødel av det det Amerikanske koster.

For å være litt klarere. Jeg ønsker først og fremst et konkuranse utsatt helsevesen. Vi kan fortsatt beholde offentlige sykehus. Jeg tror det nåværende systemet med fritt sykehusvalg er et forholdvis godt system. Men man bør også kunne velge å gå til et privat drevet sykehus.

Reklamer

4 thoughts on “Privatiser helsevesenet

 1. Det Norske Helsevesenet generelt (og eldreomsorgen spesielt) drives anno 2007 ganske så sparsommelig, simpelt og tarvelig allerede.
  Det er med andre ord minimale muligheter for ytterligere nedskjæringer, uten svært merkbare konsekvenser for pleiens kvalitèt.
  Hva positivt som skulle skje ut av å koble inn private firma (som logisk nok må ha sin profittmargin og sine direktørbelønninger) er mer enn undertegnede kan forstå.
  Bare en eneste direktør må jo i det private få lønna til 50 leger (eller 500 sykepleiere/hjelpepleiere) for at direktøren i det hele tatt skal orke løfte kaffekruset sitt.
  Hvordan i all verden kan dette bli til pasientenes beste Mr.Smith?

 2. Som det står nederst så snakker jeg om konkuranse utsetting. Dvs skulle et privat sykehus eller sykehjem være dyrere og/eller dårligere enn et offentlig så kan pasienten velge å gå til det offentlige i stede.

  Dvs det private kan aldri bli dyrere enn det offentlige for ellers vil ingen gå der. Med mindre kvaliteten er merkbart bedre.

 3. Veldig interesant blog innlegg. Men nå var noe av poenget mitt med dette blog inlegget å belyse at alle private helse løsninger er ikke like. Akkurat som alle offentlige helseløsninger ikke er like.

  Selv om det er A og B sykehus i Belgia så har jeg aldri hørt om noe tilsvarende i Nederland. Nederland har ikke delt helsevesent i en offentlig og privat del. Har selv vært på sykehus (på besøk) i Nederland hos folk med vanlig helseforsikring og alle sykehusene var at top kvalitet. Så bedre ut enn det jeg er vant med i Norge.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s