Prostitusjon: Sverige vs Nederland

Som med narkotika så har Nederland en annen holdning til hvordan problemer tilknyttet til prostitusjon kan løses, enn vi har i Norden. Som med narkotika, så har Nederland valgt å bringe problemene fram i lyset heller enn å feie de under teppet med ønske om at man på den måten kan lettere kontrolere hva som skjer.

Tilknyttet prostitusjon så har man jo flere problem: trafficking, halliker, vold eller overgrep mot prostituerte osv. I Sveriges tilfelle så ser det ut som om man først og fremst har vært opptatt av å signalisere at prostitusjon er moralsk forkastelig heller enn å jobbe mot reduksjon av problemene som prostituerte opplever.

Argumentet om at ved å gjøre kjøp av sex ulovelig så forsvinner markedet for prostitusjon og dermed selve prostitusjonen. Mulig dette har noe for seg. Mulig det fører til reduksjon i antall prostituerte. Men som det nå er klart så eksisterer prostitusjon i Sverige fortsatt. Det har ikke forsvunnet helt. Hva da med de prostituerte som er igjen? Hvordan beskytter det Svenske systemet dem?

Enhver prostituert i Sverige vet at hun må drive i det skjulte utenfor lovens arm for å få kunder. Det betyr at skulle hun få en voldelig kunde eller overgriper så er det ingen in nærheten som kan hjelpe henne. Fordi hun må opperer i det mørke så er det heller ingenting politiet kan gjøre for å få tak i haliker eller bakmenn.

Nederlands løsning har en helt annen framgangsmåte. Man prøver ikke i utgangspunktet å fjerne prostitusjon. Utgangspunktet er at man aksepterer at prostitusjon finnes i samfunnet. Neste steg blir da hvordan kan man beskytte den prostituerte best mulig?

I Nederland er prostitusjon typisk bare tillatt i regulerte områder. Dvs  såkalte Red Light districts. Disse områdene er  vanligvis video overvåket og patruleres ofte av politiet.  Enhver prostituert har  alarm montert  i  rommet som hun leier.  Skulle en kunde  være voldelig eller prøve å forgripe seg, så trenger hun ikke gjøre mer enn å trykke på en knapp før politiet er raskt på pletten. Resultatet er at RLD i Amsterdam er et av de tryggeste stedene i byen. Mao det Nederlandske systemet tilbyr større trygghet og sikkerhet for den jevne prostituerte.

Fordi man bare kan drive prostitusjon fra et rom i et Red Light district så har politiet mulighet til å ha oversikt over hvem som faktisk er prostituert. Det blir dermed lettere å oppdage om den prostituerte er et traficking offer.

Når det er sagt så er ikke Nederlands løsning noen vidunderløsning. De har fortsatt problemer med traficking som alle andre. Men spørsmålet man må stille seg er hvordan skal man evaluere en vellykket politikk i forhold til prostitusjon?

Er den vellykket om man ser få prostituerte på gaten? Er løsningen god hvis den fører til færre prostituerte mens de som blir igjen får det verre? Eller omvendt, hva hvis en løsning fører til flere prostituerte men at de får bedre sikkerhet og livskvalitet?

Hvilken løsning som er best avhenger også av hvem den jevne prostituerte er. Er det en som har valgt det frivilig for pengene? Et offer for traficking som blir tvunget til det? En stoff avhengig som ser ingen annen utvei for å skaffe penger til stoff?

Reklamer

One thought on “Prostitusjon: Sverige vs Nederland

  1. Den mest tydelige ettervirkningen av prestestyrets år ved makten i Norge, er sinnelagsetikkens hegemoni.
    Årsak/virkning-tenking er stemplet som kynisme.
    Det er pr. idag om å gjøre for den som vil opp og fram å stille sin snillhet ut på toppen av en pidestall.
    Gjerne ved hjelp av media.

    Ugh! Gringo har talt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s