Organisering av Norsk helsevesen: mitt forslag

1. Staten betaler sykehus opphold men det er en egen andel.

2. Private og offentlige sykehus likestilles. Pasienten kan velge hvilket sykehus han/hun vil behandles på, men staten betaler.

3. Staten setter maks satser på behandlinger i sammarbeid med offentlige sykehus. Dvs private sykehus kan bare tilby behandling til lik eller lavere pris enn offentlig. Dette for å hindre A og B helsevesen. Går man til et billigere sykehus så betaler man mindre egenandel.

4. Fastlege ordningen fjernes. Private lege senter og offentlige sidestilles. Man kan beholde noe subsidiering i pris, men det bør også kunne komme lege senter som Volvat til gode. Leger kan fritt sette pris og pasienter kan fritt velge lege.

5. Alle leger og sykehus blir pålagt å registrere pasient informasjon i samme sentrale database. Denne databasen kan bli administrert av de offentlige. Dette vil tillate enkelt bytte mellom forksjellige leger og sykehus for pasienten. Man skal ikke måtte behøve å skrive navn og adresse 10 ganger ved et sykehus opphold. Oppgivelse av navn eller personummer burde være nok.

Poenget med alle mine forslag er å skape mer konkuranse og dermed lavere pris og bedre kvalitet. Ved at alle helsetjener koster noe for pasienten og kan velges fritt så blir det i praksis skapt konkuranse.

Subsidiering av prisen fører så klart til mindre idielle forhold fra at markedsøkonomisk ståsted. Men det må balanseres ut fra hensyn om at ingen bør kunne nektes livsviktig operasjoner pga økonomisk situasjon. Dessuten tror jeg det er et mindre problem innenfor sykehus, siden få antakelig vil gjennomføre unødvendig mange operasjoner. Faren for unødvendig mange legebesøk er så klart større og derfor bør subsidieringen her være lavere. Dessuten vil de fleste klare å betale en legesjekk selv uten subsidiering.

Grunnlag for å hindre fri konkuranse på pris for sykehus (maks priser) er at sykehus ikke fungerer som andre bedrifter. Det er begrenset med gode leger og hvis private sykehus kan overby offentlige ved bare å ta høyere betaling for tjenester så blir private sykehus bedre uten å faktisk være organisert noe bedre.

Muligens kan dette løsnes på hvis det gjøres lettere for folk å bli leger. Da vil lønnsøkning for leger fort føre til flere leger. Men i dag er studietiden for leger alt for lang og kravene for høye til at man kan forvente at høyere lønninger vil føre til merkbart flere leger.

Når det gjelder private forsikringsselskaper så vet jeg ikke om det er verdt det. Virker som om de ofte skaper mer problemer enn de løser. Men de kan muligens supelere sysemet jeg har skissert. F.eks. kan man tegne en forsikring for å slippe å betale egen andeler på sykehus opphold, eller for å slippe å betale for legebesøk. Men i utgangspunktet bør det gjøres billig nok til at ingen trenger å tegne forsikring.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s