Personlig erfaringer med Amerikansk helsevesen

De som er imot enhver form for privatisering peker ofte på det Amerikanske helsevesenet som et skrekk eksempel. Grunnene til at det Amerikanske helsevesenet ikke fungerer er ikke først og fremst pga at det er privat med hvordan det er regulert.

Det er dessuten flere myter rundt det Amerikanske helesvesenet som trengs å avlives. Du blir IKKE liggende å blø til døde på sykehus trappen hvis de ikke tar kreditt kortet ditt. Slik man kan se i tegneserier (dette skjer forøvrig i Libanon). Amerikansk lov krever at sykehus må behandle pasienter som trenger akutt behandling enten de har penger eller ikke.

Men det er også mange positive sider ved Amerikansk helsevesen i motsetning til Norsk helsevesen. Fra min egen personlig erfaring:

1. Leger og sykepleiere er langt mer service instilt enn Norske. I Norge er holdningen til leger ofte: "Det går seg til". I USA er de mye mer opptatt av å hjelpe deg. De gjør mange flere tester.

2. Lege sentrene er større og virker mer effektive. Man får vanlig rutine kontroll av en sykepleier først. Hun/han tar blodtrykk og spør grunnlegende spørsmål. Legen er derfor forberet på problemet ditt når han/hun kommer. Medisiner får du rett fra legesenterets eget apotek.

3. Mitt intrykk var også at Amerikanske leger er bedre oppdatert og opplært enn Norske leger. Gikk til Norsk og Amerikansk lege for akkurat samme problem og det var stor forskjell på den Norske og Amerkanske legen på kunskap om problemet. Dette kan så klart være individuelle forskjeller, så ta denne generaliseringen med en klype salt.

4. Amerikansk helsevesen har det nyeste og mest moderne utstyr. De praktiserer de nyeste og mest avanserte behandlings metodene.

Derimot var det flere negative sider ved det Amerikanske helsevesenet.

1. Viljen til å hjelpe synes å være nesten litt for stor. Det er ikke den ting de ikke gir det piller og medisiner for. Den minste lille smerte skal bedøves med painkillers. Antibiotika gis ut nærmest som sukkertøy.

F.eks. jeg gikk til legen for å sjekke hva som viste seg å være en helt vanlig forkjølelse. Noe som i Norge ikke ville gitt noen andre råd enn å dra hjem og holde seg i ro. I USA fikk jeg derimot 3 forksjellige piller! en type til slim oppløsning, en annen var en slags painkiller. Og ikke minst så fikk jeg antibiotika! Som de fleste sikkert vet så fungerer ikke antibiotika mot forkjølelse. Men jeg fikk det i tilfelle jeg utviklet halsbetenelse! Selv om det var ingen indikasjoner på at jeg ville utvikle det.

Ikke rart de har problemer med antibiotika resistente bakterier i USA.

2. Systemet er utrolig byrokratisk. Det er vanvittig hvor mye papirer man må fylle ut. Forsikringsystemet er et vanvittig rot. Et forsikringsselskap kan ha flere underforsikringselskap. Besøker man lege så kan det ta opp til 3 månder før man får utlegget sitt refundert fra forsikringselskapet. Forsikringselskapet vil ofte ringe det opp å høre hvorfor du besøkte legen

Reklamer

3 thoughts on “Personlig erfaringer med Amerikansk helsevesen

 1. Jeg har enda ikke vært til lege her. Har en ordning hvor jeg kan velge lege uavhengig av plan.
  Jeg har testet ut Vision og fikk nettopp dekket 120 dollar på mine nye kontaktlinser via forsikringen min.
  Det er flere tjenester som dekkes av helseforsikring i USA enn i Norge, f.eks kan man ha en plan for tannlege og Vision.

 2. Hvordan blir det med dem uten forsikring da? Man ser jo klart at det er stor forskjell i behandlingen mellom de som har råd og de som ikke har råd.. og de som ikke har fancy forsikring, de har ikke slike service innstilte leger.

  Jeg tenker spesielt på disse med store skader som får rehabiliteringsspenger eller uføretrygd.. Hva slags service ville de fått?

 3. Servicen vill antakelig vært bedre enn i Norge selv for disse. Jeg har selv vært hos «billig» lege i USA. Dvs for de som ikke har forsikring eller mye penger. Det var under en reise da jeg ikke hadde forsikring. Service instillingen og kunskaps nivået var utrolig høyt.

  Problemet med de svake gruppene er at de kan trenge behandling og medisiner som de ikke har råd til. Da hjelper det lite om legen er veldig service instilt og hyggelig.

  Som du kan se i andre tilegg så er jeg ikke tilhenger av amerikansk helsevesen. Men ønsker å opplyse om at selv om Amerikansk helsevesen har mange mangler så er det ikke det skrekk systemet som folk her til lands synes å tro at det er.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s