Må vi alltid dilte etter Sverige?

Nå har altså AP stemt for å gjøre sex-kjøp ulovelig. Dette til tross for at all parter involvert faktisk er mot. Dvs de prostituerte er mot, og det trengs vel ikke så mye fantasi for å regne ut at hore-kundene er mot. Men jeg bare undrer hvorfor må vi alltid følge Sverige? Hvorfor er alltid Sverige det eneste landet vi sammenligner oss med? I denne debatten har det bare vært snakk om erfaringer fra Sverige. Hva med erfaringer fra Finland, Danmark, Nederland, Tyskland osv? Alle land som ligner oss på mange måter.

I denne debatten er kortene blitt blandet sammen og alle er blitt tatt over en kam. Det er blitt satt likhetstegn mellom prostitusjon og traficking. Det er ikke så rart man er for et forbud mot å kjøpe sex fra at traficking offer. Men hvorfor skal dette innebære forbud mot sex mellom to parter der begge har valgt å gjøre det helt frivillig? Dette minner meg om forbud mot praktisering av homofili i tidligere tider. Selv om mange ikke liker tanken på to menn som har sex, så er vel det ett fett så lenge de ikke plager noen andre på noen som helst måte. På samme måte som at de offentlige ikke har noe med å blande seg inn i om to menn har sex så kan jeg ikke se at de har noe i å blande seg inn i om to har sex som er betalt for. Hvorfor ikke gjøre som i USA (visse stater) og skrive ned i loven hvilken samleie stillinger som er lovelig med det samme.

Dette er så klart i prinsippet. I praksis må vi finne måter å takle traficking problemet på. Kan ikke dette løses med offentlige bordeller, eller spesielle regulerte områder som i Nederland og Tyskland? Da kan myndighetene sørge for at de som selger sex ikke er traficking offre. Kjøp av sex utenfor regulert område vil være ulovelig fordi det ikke garanterer mot at den prostituerte er et traficking offer. Eller hva med å gjøre som i Finland og kun gjøre kjøp av sex fra traficking ofre ulovelig?

Nå det er sagt så regner jeg med at forbud mot sex-kjøp går igjennom. Etter er par år så kommer tilhengerne til å ærklære det som en stor suksess. Hvorfor? Fordi det vil ble færre som blir utsatt for traficking til Norge en under dagens lover. Karl Johan vil bli pen og pyntelig igjen. Vi vil ikke se prostituerte på gaten lenger. Antall prostituerte vil gå ned. Dvs for alle lett målbare data så vil alt bli bedre.

Det vi ikke vil vite er, hvordan er situasjonen blitt for de prostituerte. Blir de utsatt for mer vold eller trusler enn før? Får de lavere intekt, er hverdagen blitt mer usikker osv? Vi vil heller ikke vite hva resultatene ville ha vært med f.eks. en alternativ politikk mer i stil med Nederlandsk eller Tysk politikk.

En kan så klart være kynisk når det gjelder dette. For meg får denne loven absolutt ingen praktisk konsekvens. I praksis blir vel ting bedre for meg. Jeg slipper at Oslo hovedgate er full av prostituerte.

Grunnen til at jeg hele tatt bryr meg, er prinsippet om at jeg er imot at man infører forbud for forbuds skyld. Jeg mener i et samfunn skal mest mulig være lov så lenge det ikke er til skade for andre. Vi kan ikke bare ha forbud mot alt vi ikke liker.

Reklamer

3 thoughts on “Må vi alltid dilte etter Sverige?

 1. Og hva med «gråsonetilfeller» der motytelsen ikke består av kontant oppgjør i penger, men av drinker, middager, klær, reiser og kanskje jobbforfremmelser? Skal dette også være straffbart etter den nye loven?

  Hvor mener tilhengerne, av det nye forbudet mot sex-kjøp, at grensen bør gå mellom lovstridig og ikke-lovstridig inngåelse av avtale om oppfyllelse av seksuelle tjenester mot vederlag?

  Nei, det er nok best som de sier. Forby alt vi ikke liker så slipper vi å se det for så å tro at problemet er borte og så kan vi klappe hverandre fornøyd på skulderen.

 2. Dette med gråsoner har jeg intrykk av er vanlig i u-land. F.eks. leste om en fyr som trodde han hadde en kjæreste på kuba. Han spanderte fine middager, drinker, kino osv på «kjæresten». Han viste ikke at det var slik prostituerte tok seg betalt på kuba.

  I det hele tatt lurer jeg på hvordan de i praksis skal ta noen. Den prostituerte vil vel ikke vitne mot sin egen kunde. Så hvordan skal de ta «kundene» om de ikke blir tatt i det øyeblikket de gir den prostituerte penger.

  Men de får det vel til på et eller annet vis i Sverige. Skulle vært interesant å vite hvordan. Kanskje de bare rasker med seg alle menn innenfor en viss radius fra den prostituerte 😀

 3. #1,5: Vet ikke hvor mange (om det er noen) som har blitt tatt i Sverige.

  I Norge er det lov mot kjøp av sex av personer under 18år og så vidt jeg vet er 4 personer tatt siden loven kom (i 2001 – tror jeg). Det er ikke akkurat mange…

  Og med alle ressursene politiet har om dagen så vil nok dette gå som smurt

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s