Markeds

I Dagsavisen i dag skriver forfatter Sidsel Mørck om dagens klimaproblemer, fattigdom og bærekraftig utvikling under tittelsen "HVor mye frihet?". Det er den samme gamle leksa fra venstre siden om alle feilene ved dagens samfunn. Igjen er det markedøknomien gitt skylden for alt som er galt her i Verden.

Mørck skriver:

Markedsøkonomien har i dag tilnærmet globalet hegemoni. Den betraktes gjene som effektiv og selvregulerende. Adam Smiths’ "Usynelige hånd" er ikke i stand til å takle de største problemene" Konstant fattigdom i store deler av verden og økende miljøproblemer.

Men problemet er ikke markedsøkonomien i de fattige land. Problemet er fravær av markedsøkonomi. De fattigste landene er de landene som typisk har de minst frie økonomiene. Land som intil nylig drev et nærmest sosialistisk eller kommunistiske styre. De landene som har vært frie markedsøkonomier i lang tid derimot er rike land i dag. For Mørck og andre på venstre siden synes det mer som å være ønske tenkning at kapitalisme ikke virker. De bare vil ikke at de skal virke fordi ideen strider mot deres idelogiske oppfatning. Mot deres dogmer.

Sidsel Mørck fornekter rett og slett realitetne i verden. Hundrevis av millioner av mennesker har i dag blitt løfter ut av fattigdom i Kina og Inda pga overgang til markedsøkonomi! Ikke på tross av.

Kapitalismen har dessuten vist seg glimrende til å takle verdens miljøproblemer. De mest kapitalistiske landene er de som i dag er både rikest og mest miljøvennelige. Store miljøproblemer har blitt løst. Selv om CO2 utlipp er et uløst problem så betyr det ikke at alt annet er også blitt verre. Tvert i mot. For nesten alle andre utslipp har det vært veldig store reduksjoner.

Mørck skriver videre:

Det må være mulig å skape en alternativ økonomi som tar utgangspunk i naturens tåleevne! Vi trenger et internasjonalt forskerforum av "grønne økonomier" som kan utvikle den tredje økonomi, som baserer seg på det vi vet i dag om naturens tåleevne.

Dette minner og grunnleggende manglende forståelse for økonomi. Det finnes ingen tredje vei. Enten fastsettes prisene hovedsakelig av markedet ellers så fastsettes de hovedsakelig av staten og enten eies og drives bedrifter hovedsakelig av staten ellers så eies de og drives hovedsakelig av private. Alt annet er kun nyanser og blandinger av disse ytterpunkter. Det er ingen radikal anderledes tredje vei. Både kommando økonomier og kaptitalsitiske systemer kan justeres til å ta større hensyn til miljøet.

Mørck som mange andre ser ut til å leve i den misfortåelse av et det kapitalisme er en ren form. Mens det derimot er en uendelig mange variasjoner av systemet.

Reklamer

3 thoughts on “Markeds

 1. El-biler er skuddet og vil bare bli mer og mer utbredt over de neste årene. For ikke å snakke om tiltak som biobrensel, klimakvoter, torium planer, REC. Norge og resten av verden er jo inne i periode der miljøet er i høysetet. Vi kan sikkert gjøre dette enda bedre, men de tiltakene nå er gode og folk har en innstilling som går på å være miljøvennlig. Økonomien vil nok dessverre aldri bli styrt av naturens utnyttelsesgrad, men av kvoter og mest mulig output for minst mulig input. Incentivet vil være avkastning uansett!
  Sett opp et forslag Mørch, så får vi se om tankene dine har noe for seg

 2. Økonomien kan nok aldri styres helt av naturens utnyttelses grad. Men vi kan simulere en slik oppførsel innenform rammene av markedsøkonomi.

  Ved å gjøre det dyrt å forurense og lønsomt å være miljøvennelig så kan vi bruke prismekanismen i markedsøkonomien til å fremme en miljøvennelig utvikling.

  Dvs innefor markedsøkonomien finnes det en løsning på hvordan vi kan stimulere til mer miljøvennelig forbruk og produksjon.

  Så jeg mener markedsøkonomien er et veldig godt sytem for å fremme miljøvern. Vi må bare sette de rette skattene og avgiftene. Jeg bare undrer meg over hva Mørch sitt alternativ liksom skal være. Hva er alternativet til å gjøre det lønsomst å være miljøvennelig? Å basere polikken på tvang eller moralsk bevisthet?

 3. Hei, ja amerikanere er greie og snille dem.. Men saken er jo at di som har makta fører krig og dreper mange barn, pga olje og mere makt.. Det sies også at di har en pyramide, på dollaren, og at dette kan beskrive denne presidenten som en Fariser.. Så dersom man skulle ha litt tro på det.. Så kan det tenkes at Bush, er denne verdens herre.. Altså ondskapen..Kunne vi ikke bare ha leid han i hånden ut på gatene der? heh, det er folket som burde ha makt.. Ikke en sånn fyr.. Barn dør ver eneste dag.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s