Lureriet med Økologisk jorbruk

Folk i dag vil så gjerne være miljøvennlige og sunne. Da velger de økologiske produkter i den naive tro at da er de begge deler. Fakta er at de blir regelrett snytt. Økologiske jorbruksprodukter er regelrett overpriset. Man tror man betaler ekstra for et mer miljøvennlig produkt. Mens det meste av den ekstra kostnaden går til ekstra fortjenste til supermarkeded.

Dette kalles "price targeting". Det handler om å få folk til å tro at noe er vært mer slik at de betaler mer. Andre måter å gjøre dette på er å f.eks. å pakke in varene i veldig tiltalende inpakningspapir.

Både i "the Economist " (tidskrift) og "March of Unreason" (bok) er det referanser til forsknings raporter og intervju med forskere som har forsket på økologisk jorbruk. Ingen "peer reviewed paper" har noen gang vist at økologisk jorbruk er mer miljøvennelig eller sunnere. Det smaker heller ikke noe bedre. Dobble blind tester er blitt utført og ingen forsøkspersoner har foretrukket smaken på økologisk mat. At den ofte smaker bedre i hyllene skyldes ofte at den er tilfeldigvis ferskere fordi den fraktes kortere vei.

Økologisk jorbruk er dessuten stikk i strid med hensikten mer skadelig for miljøet enn tradisjonelt jorbruk. Dobbelt så mye jordbruksland må brukes fordi det ikke er like intensivt. Dermed må mer skog og natur hugges ned for å skaffe til vei samme matmengde. Det må utføres mer pløying fordi mindre sprøytemidler brukes. Pløying krever mye mer energi. Dermed sløses bort mye mer energi og det blir mer CO2 utslipp enn ved vanelig jorbruk.

Gammeldagse sprøytemidler brukes ofte fordi de anses som mer "naturlige". Til tross for at mer moderne sprøytemidler er langt mindre skadelig for naturen.

Igjen handler dette om dogme fra miljøbevegelsen om at moder natur vet best og det mest naturlige er det sunneseste. Man ser helt bort fra at vitenskapelige fakta sier noe annet.

Reklamer

2 thoughts on “Lureriet med Økologisk jorbruk

  1. Det er vist noen jorbruksmetoder som er mer miljøvennelige men som er basert på vitenskapelig fakta i motsetning til Økologisk jorbruk, som egentlig ikker er basert på noe annet enn å prøve å gjøre det mest mulig «naturlig» uavhengig av hvilken miljømessig effekt det har.

    Ellers er jo genmodifiserte planter (GMO) noe av de mest lovende med tanke på miljøvern som nevnt i forrige bloginlegg. Med GMO kan man kanskje kvitte seg helt med sprøyting og pløying som er så skadelig for miljøet.

    Du som bor i USA for tiden tyller vel i deg masse GMO mat allerede 😛

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s