Yes! Sarkozy vant!

Som jeg hadde håpet så vant Nicolas Sarkozy valget i Frankrike. Men er det egentlig noe å bry seg om for Norge? Ja, mener jeg. Norge er avhengig av at det går bra for Europa. Europeiske land er tross alt våre fremste handelspartnere. Men nå ønsker jeg også at det skal gå bra for Franskmennene som for alle andre. Sakozy kan bety ny giv for Frankrike etter nærmest 25 år med nedtur. For 25 år siden hadde de den 7ende høyeste BNP per inbygger i verden. I dag er de på 17ende plass. Frankrike lå opprinnelig foran Norge. De er begjeldet oppover ørene og har skyhøy arbeidsledighet som har vart i tiår.

Hvordan kunne det gå så galt i Frankrike? De er jo en teknologiland, med noen av verdens mest dynamiske selskaper. Problemet er nesten ingen reformer er skjedd på tiår. Når Nordiske land, Nederland, Stor Britania, Spania, Irland osv liberaliserte på begynnelsen av 80-tallet så skjedde ingenting i Frankrike. De kjørte på i samme gamle spor.

Resultatet er at selv land som Norge som liksom skal være den siste soviet-stat 😉 er langt mer liberalistisk og næringslivsvennelig. Mens det i Skandinavia stilles krav til folk, så kan folk gå på arbeidsledighets trygd i Frankrike selv om det er jobber til dem. I Norden blir man tvunget til å ta de jobbene som kommer hvis man er på trygt og det arbeids aktivt for å få folk i jobb. Til og med skattenivået er høyere enn Norge.

Sarkozy ser ut til å ville få fart på landet igjen. Han vil stille krav til arbeidsledige, gi mulighet for å jobbe utover 35 timer i uka, senke skattene, og gjøre noe med alle streikene som omtrent til enhver tid lammer samfunslivet i Frankrike. Universitetene skal fristilles osv.

Stikk i strid med hva som er vanlig i Frankrike så har Sarkozy et positivt forhold til den anglosaksiske verden. Tony Blair er et av hans forbilder. Han mener Frankrike har noe å lære av Stor Britania. Men Sakrozy can forhåpentligvis det dårlige forholdet mellom USA og Frankrike repareres. Jeg er ingen fan av Bush, men ingen er tjent med at fiendeskap mellom Europa og USA. Vi må sammarbeide.

Reklamer

3 thoughts on “Yes! Sarkozy vant!

  1. Skal bli interessant å se om tiltakene som har lenge vært diskutert vil hjelp. Han vil gjøre det vanskeligere for asylsøkere å ha familie gjenforening. Det skal bli lettere å sparke ansatte. Mye av dette har blitt diskutert i blandt annet The Economist, spesielt med hensyn på den store streiken ifjor.

    Jeg kommer spesielt til å følge med om bedrifter faktisk vil ansette flere ved at det skal bli lettere å sparke folk.

  2. Tja jeg er kanskje ikke så positiv med det med familiegjenforening. Men det er mulig de må stramme inn siden det har så mange invandrere og så mye arbeidsløshet. Minoriteter pluss masse arbeidsløshet = big problem. Se hva som skjedde i Tyskland før krigen 😉

    Forhåpentligvis får han fart i økonomien og senket arbeidsløsheten. Da vil integreringen gå mye bedre tror jeg.

  3. I dagens OPINION JOURNAL til Wall Street Journal (9. mai 2007) kan man finne en lang, usedvanlig informativ, drivende vel skrevet og noe deprimerende diagnose av dagens Frankrike og Sarkozys sjanser til å snu utviklingen. Artikkelen heter «Can Sarkozy Save France?» og er forfattet av Michel Gurfinkel som sies å være president av Jean-Jacques Rousseau Institutt i Paris. Må leses:
    http://www.opinionjou

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s