Likheten mellom kommunisme og slaveri

En slavestat og kommunisme er forbausende like. Retorikken er så klart helt forskjellig, men de økonomiske realitetene er veldig like.

Adam Smith, som var sterk motstander av slaveri observerte allerede for 250 år siden hvordan overgang til slavedrift forbausende nok førte til lavere produksjon og profitt. Allerede i Romertiden observerte man at når digre landområder ble tatt over fra frie bønder og drevet av digre slave plantasjer så falt produksjonen dramatisk. De samme ble observert under Smith sin tid i de Amerikanske koloniene. Profitt marginene på jorbruksprodukter var såpass lav at slave plantasjer som produserte mat ble fort utkonkurert av frie bønder. Bare høyprofitt produkter som tobakk og sukker lot seg drive med slavedrift.

Hva skyldes så den lave profitten? Slaver kan jo drives så hardt man bare ønsker så produksjonen burde jo gå opp? Vel det er der kynikerne tar feil. En slave er interesert i å jobbe så lite som mulig og spise så mye som mulig. Høyere produksjon gavner ikke slaven på noe vis. Høyt matforbruk går ikke ut over slaven heller. Så den eneste måten en slaveeier kan få en slave til å jobbe er ved å piske ham.

En fri bonde derimot vil prøve å jobbe so effektivt som mulig fordi hans belønning er proposjonal med insatsen. Han vil også prøve å spise så fornuftig og rasjonelt som mulig slik at han ikke sløser bort sin egen mat.

Som historien har vist gang på gang så er denne egen interessen en mye sterkere drivkraft enn trusler og tvang.

Med denne kunskapen så kan man analysere en kommunist stat som en slavestat og se hvorfor deg gikk som det gikk. Den eneste perioden hvor kommunisme hadde sterk øknomisk framgang var under Stalin (opp mot 8% økonomisk vekst). Men det var pga Stalins enorme brutalitet. Hvis produksjonsmålene ikke ble oppfylt så ventet strenge straffer. Arbeiderne ble altså i praksis pisket til å jobbe slik som slaver. Når kommunismen ble mer human så klappet systemet etterhvert sammen. Det ble stagnasjon.

Er dette egentlig så rart? Forestill deg en slaveplantasje hvor slavedriver plutselig bestemmer seg for å være snill mot arbeiderne. Dvs de får ikke noe mer mat enn før men de blir oppfordret til å jobbe med fagre ord og formaninger. Kreves ikke mye fantasi for å skjønne at da ville hele plantasjen fort stoppe opp.

Kommunismens slagord: "Jobb etter evne og få etter behov", kan lett omformes til slavestatens "Jobb så lite som du slipper unna med, og konsumer så mye som mulig".

Tilhengerne av kommunisme unskylder ofte at systemet feilet pga folk som Stalin. Med snille og demokratiske folk ville det ha fungert. Men sanheten er vel heller omvendt. Den eneste grunnen til at systemet fungerte nogelunde er pga brutale menn som Stalin. Med snille ledere vill systemet ha klappet sammen helt fra starten.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s