Hvorfor er u-land fattige og i-land rike?

Da jeg gikk på ungdomskolen ble jeg i historie og samfunnsfags timene servert en enkel forklaring på hvorfor i-landene var rike og u-landene var fattige: De rike landene kjøpte råvarer billig fra de fattige landene, og laget ferdigvarer som de solgte tilbake til høy pris til u-landene.

Dette er jo ikke galt i og for seg. Det er det som typisk skjer. Men å kalle det grunnen til forksjellen blir misvisende. Når jeg tenker tilbake til mine ungdomskole dager så er det rimelig tydelig at de som laget historie og samfunnsfagsbøkene våre den gangen hadde minimalt med forståelse for økonomi. Det vil vel ikke være for mye å ta i å anta at de fleste av disse befant seg langt til venstre på den politiske skalaen.

For det første og det kun dreide seg om å lage ferdigvarer og å kjøpe råvarer billig så skulle jo Kina være et rikt land mens Island og Norge burde være fattige. Både Island og Norge eksporterer jo først og fremst råvarer og halvfabrikat. Mens Kina kjøper råvarer og selger ferdigvarer.

For det andre så gir denne framstillingen intrykk av at de fattige landene på et eller annet hvis blir snytt. Vi bytter varer også lurer vi dem til å gi oss mye mer enn de får tilbake fra oss. Fattigdomen blir da enkel å forklare. Den skyldes at vi karrer til oss en ufortjent stor andel av kaka.

La oss ta for oss første punkt. Det er ikke typen vare som man selger som bestemmer hvor rik eller fattig man blir men hvor mye man selger av den. Island er et av verdens rikeste land pga fisk. Hvorfor er da fiskerne i India eller Afrika så fattige mens de Islandske fiskerne er så rike. De selger jo akkurat samme produkt. Det synes som om dette er et stor mysterium for sosialister. Det er ikke rart i det hele tatt. En Islandsk fisker får ikke noe mer for fisken sin men han fisker vanvittig mye mer fisk fordi han har moderne fiskebåt og fiskeutstyr.

Fattige land som selger råvarer er ikke fattige fordi de selger råvarer men fordi de ikke selger nok råvarer per innbygger. Dette skyldes igjen mangel på moderne utstyr og utdannelse, som igjen skyldes mangel på kapital. Rike land har masse kapital og kan derfor produsere mye. Derfor er vi rike, ikke fordi vi lurer u-landene. Kapital tar tid å bygge opp. Vi har bygget opp kapital gjennom gunstig økonomisk vekst i flere hundre år. Allerede rundt 1500 begynte Europa å gå forbi resten av verden økonomisk. Det var lenge før det var nok handel til å kunne utnytte den tredje verden slik sosialister hevder.

Men er det ikke mulig fattige land fortsatt får alt for lav pris for råvarene sine. At de får en urettferdig lav pris. De skal jeg ta opp i neste inlegg om "Fair Trade".

Reklamer

3 thoughts on “Hvorfor er u-land fattige og i-land rike?

  1. Men nå har vi allerede overfiske, pga Norge, Island og Russland (i hovedsak), så skal vi gi enda flere land redskap til å øke kapasiteten?

  2. Nei det var bare et eksempel på hvorfor en islandsk fisker er rikere enn en indisk. Men de kan få redskap til å dyrke mer større jorbruks areal mer effektivt og redskap til å hente ut mer mineraler fra gruver osv.

  3. Råvare produksjonen har ført til en ensidig utvikling av næringslivet i mange u-land og de fleste råvarer er dårlig betalt. En viktig grunn til lave råvarepriser er at det produseres mer enn det er etterspørsel for, og da synker prisene. Når prisene synker blir u-landene nytt til å øke produksjonen for å opprettholde inntektene og for å kunne kjøpe like mye ferdigvarer som før. De fleste av disse landene har derfor ikke hatt økonomiske ressurser nok til å bygge opp egen industri. Verdenshandelen har alltid vært, og er, viktig for den økonomiske veksten i i-landene. Det er den også for veksten i u-landene, og de er avhengige av handel for å utvikle seg videre. Men toll, avgifter og andre hindringer gjør det vanskelig for dem å selge sine varer.

    Derfor er det dårlig betalt, og de får lite penger.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s