Myter om USA og Amerikanere

Nå har jeg skrevet så mye negativt om Amerikanere, så det er på tide med noe positivt. Bla ta tak i en del vrangforestillinger om USA og Amerikanere.

Myte 1: Amerikanere er feite og usunne
Det er en utbredt oppfatning at alle disse unge sunne, menneskene som man ser på Amerikanske såpeoperaer og sitcoms er et strekt mindretall og gir et skjevt bilde av Amerikanere fordi de i virkeligheten er utrolig feite og usunne. Dette er en sanhet med modifikasjoner. Min egen erfaring var at amerikansk ungdom fram til kanskje 30-årene er langt mer veltrente enn europeiske eller norske. De er langt mer aktive innen sport f.eks. Derimot blir mange utrolig fete etterhvert når de blir eldre. Dette er også støttet av statistikk. F.eks. er franskmen gjennomsnittelig langt slankere enn Amerikanere. Men blant franskmenn trener kun 3% av befolkningen aktivt hver uke mot 11% i USA. Snittet i USA blir dratt opp fordi det er utrolig store forskjeller. Det er langt flere veldig sunne i USA enn i Norge. Det er en stor andel helsefrekere som trener mye og spiser sunt. Men så er det også flere som lever ekstremt usunt.

Myte 2: Amerikanere spiser bare junk-food
Selv om Amerikanere spiser mer junk-food enn hjemme i Norge så er det også større utbredelse av sunne alternativer. Det er mange salatbarer og det selges mye av økologisk produkter (selv om det egentlig ikke er sunnere), det er større tilgjenglighet på vegitar mat osv. Igjen dette med ekstremismen. Flere spiser veldig sunt samtidig som flere spiser veldig usunt på bekostning av den gyllene middelvei 😉

Myte 3: Amerikanere er dumme
Vi leser stadig i avisen om dumme ting Amerikanere sier i avisen. Og jeg har en del å øse av der selv, men det forteller ikke hele san
nheten. Da jeg studerte i USA så studerte jeg sammen med indere, kinesere og amerikanere og hadde både amerikanske og asiatiske professorer. Alle de klart smarteste studentene og lærerne var amerikanere. Og dette var ikke noen prestisje universitet. Men de klart smarteste folkene jeg har møtt har vært amerikanere. Samtidig er kanskje noen av de største idiotene jeg har møtt vært amerikanere. Igjen denne enorme kontrasten som altid finnes i USA. Dette er faktisk støttet av vitenskapelig forskning. IQ snittet i Norge (101.8) og USA (100) er omtrent det samme. Derimot er spredningen i IQ scoren blant befolkninen i USA (24) dobbelt så høy som i Norge (11.6). Dette innebærer at det er flere Amerikanere enn nordmenn som scorer veldig høyt på IQ og flere som scorer veldig lavt. Det samme gjelder utdannelse og skolesystem. Noen av de værste skolene i den vestelige verden er i USA samtidig som de har verdens beste. Studien er fra en sammenligning av forskjellige europeiske nasjoners IQ fra 1981.

Myte 4: Har du ikke penger så får du ikke behandling på sykehuset
Dette er en fryktelig utbredt myte om USA, som folk på venstre siden elsker å gjenta. Men det gjør den ikke noe mer sann. Ingen nektes akkutthjelp i USA hvis de ikke har penger. Fattige får dessuten ofte dekket helseforsikring av staten. Mange sykehus driver dessuten av frivillige og ikke-profitt organisasjoner som tar seg av dem som ikke kan betale for behandling. Problemet er for mange i middeklassen som ikke kan betale forsikring, når det gjelder ikke-akutt hjelp. Eldre har også helseforsikring dekket av staten.

Myte 5: USA har ingen velferdstat
Selv om det ikke er noen velferdstat i den Norske betydningen av ordet så er det likevel mange velferdsgoder. Man kan få sosialhjelp, arbeidsledighetstrygd osv som i Norge, men det er mer behovs prøvet. I staten jeg bodde i så kunne man søke om å få dekket det meste av husleien av staten. Hadde jeg vært amerikaner så kunne jeg som student fått dekket det meste av husleien, og betalt kun 20 dollar i månden. Jeg kunne også fått finansiell støtte til å betale skolepenger. De er mange velferdsgoder i USA men de skiller seg fra Norge ved å ikke være landsdekkende og man har mange små spesielle ordninger i stede for store heltdekkende programmer som Norge.

Myte 6: Bare rike får god skole og utdannelse i USA
De fleste skoler og universitet i USA er faktisk offentlig. Og det er her de fleste går. Helt opp til videregående er gratis. Universitet må man  betale for men disse er likevel stort sett offentlige og får mye støtte av staten. Et godt universitet i hjemstaten trenger ikke koste mer enn rundt 12 000 kr i året (for folk som er bosatt i staten, mer for alle andre). Og disse pengene kan man ofte søke om støtte til å få dekket. Har man gode nok karakterer kan skolen eller andre gi det et scholarship som dekker alt eller nesten alt. Tar man jobb som student assistent ved universitetet så slipper man å betale skole penger og får i tillegg lønn. Velger man derimot å gå på noe mindre prestisjefylt som et Community College så er det mye billigere. Det er også mange jobbmuligheter på universitet innenfor matlaging for kantinen, student velferd osv. Fattige studenter fra Kina og India klarer således å komme seg gjennom studier ved amerikanske universiteter selv om de ikke får dekket noen skolepenger av staten. Universitetet har også sterkt subsidierte bomuligheter på campus. Man kan bo i en leilighet på ca 80 kvadrat for rundt 1200 kr i månden.

Reklamer

160 thoughts on “Myter om USA og Amerikanere

 1. Det er singlet-tider her nå, og jammen har jeg sett mange flotte, veltrente herrekropper i helgen… 😉

  La meg legge til at mange legemiddelfirma i USA gir livsnødvendig medisin til de med lav inntekt gratis. Det er mulig å søke, og for å kvalifisere må man ha under et visst beløp i årsinntekt. Dette for å sikre behandling til de som har dårlig råd.

 2. Myte 4: Har du ikke penger så får du ikke behandling på sykehuset

  Feil her. har familie i Canada og 4 av dem jobber innen helse. Han ene jobbet i New York City noen år blandt annet i akutten.

  Han sa han holdt på å spy av systemet. Dem uten forsikring får klart hjelp i akutten, MEN dersom noe kreves som transplantsjon og annet større inngrep enn å bare «lappe sammen», får dem IKKE hjelp eller dekket og blir ofte bare vist ut av sykehuset.

  Han var glad da han kom hjem igjen til Canada og helesytemet dem har der, som er lik her i Norge.

 3. Jeg har bodd her borte i 24 år nå, og må bare si at du er helt korrekt i dine kommentarer til de 6 mytene du nevner.

 4. Bra innlegg! Er selv i Australia akkurat nå og har møtt en del amerikanere. Mange av dem som er oppegående, men de høres generelt litt mer tomme ut i huet fordi de bruker ord som ‘like’ ganske mye. Derfor kan de kanskje framstå litt mindre intelligente. Er jo ingen tvil om at feks engelskmenn høres smartere ut, men det gjør dem ikke nødcvendig noe smartere.

  Når det er sagt, noe av det morsomme å gjøre med dem er å kødde om landet dems! Mye vitsing med at ‘..you’re an american, I don’t expect you to understand’ som de har sjølironi nok til å takle fint. Jo flere internasjonale folk jeg møter, jo mer forsterker det inntrykket mitt om at oppegående folk generelt sett er like overalt selvom det er overfladiske forskjeller.

 5. Egentlig litt deilig å høre dette, en kjærkommen motvekt. Er enig i at det ofte blir så ensidig fremstilt, og at vi har fordommer. Det er akkurat som når vi sier at ALLE er så fattige i India, men der er det også enorme kontraster, og du finner utfattelige rike der, samt en stor middelklasse. Takk! (PS. amerikaner, kineser osv med LITEN forbokstav på norsk. Hi, hi!)

 6. Norge er en ekstem provinse-så da når norske myndigheter uttaler seg om USA eller Russland eller Kina-toner det alt ukorekt og abstrakt, det er denne norske provinsiele identiteten som er skyldig i ukonretiseringen av urbanistiske saker som virker aktivt i USA eller Russland s.v. De fleste i Norge synnes at Oslo er den største byen i verden og det meste som skjer i Oslo er urbanismens grense,det er masse desperate invandrere i Norge som gjerene tror på blindvis på alt som mener denne nærmeste oppringelig norsk man, så da den berømmet norske provinsialismen blomster for godt, men ikke bære- det finnes sterk geogrifisk og demografisk situasjonen som påvirker dypt mentaliteten. Men det betyr ikke at det er feil, Norge er lite land med litt folk og det er fint og kan brukkes i mye godt også!

 7. jaja..
  Nok ett propaganda innslag.

  Jeg er fullsendig overbevist om at folket i USA er ett produkt av total «hjernevask».

  Det er ikke uten grunn at «godt voksne» nordmenn som bor/jobber i USA, kommer hjem til «moder gråstein» når det lakker og lir mot pensjon.

  Jeg liker absolutt USA. Forakter venstre siden for dets absolutte hykleri!

  Men herregud mann.. ikke begynn med propaganda du méd.
  Jeg er klar over styrke og svakheter i US. Ikke spill på min «uvitenhet».

 8. Så nå har du altså kommet med 6 stk påstander uten noe slags form for kilder. Med mindre du har belegg for det du skriver, kan du like godt droppe det, synes nå jeg ihvertfall.

  Ikke få feil i punktene dine heller, forresten. Lykke til med bevisføring av påstand 1-6

 9. Som tidligere medlem av gruppen som elsket aa gjenta mange av disse mytene, foeler jeg at jeg maa skrive noe. Etter litt research har jeg kommet fram til at man rett og slett ikke kan sammenligne Amerika med Norge. I Norge liker vi aa sitte i hvert vaart hus og ikke blande oss. Dog er vi flinke paa dugnad, men det er fortsatt noe som maa organiseres ovenfra. Norge elsker aa organisere ting ovenfra, og det fungerer godt for oss som kommer derfra. Men i Amerika er ikke det en tradisjon, ei heller hadde det vaert mulig aa styre alt federalt, pga landets enorme stoerrelse. Istedet er amerikanere veldig flinke til aa gi til veldedighet, og det er helt vanlig aa gi faste aarlige beloep til skoler man har gaatt paa. Man gir til lokale organisasjoner som man har tro paa, istedenfor aa stole blindt paa at staten skal ta seg av alt. En gang jeg bodde i New York var det en innmari snoestorm, og innen en halv dag var byen dekket av over en meter hoey snoe. Istedenfor aa sitte inne og klage hoeylytt paa at maakebilene ikke kom ut – og ringe jobben og si at man desverre var innesnoedd – saa tok alle i mitt nabolag med seg spader og skuffer og etter flere timers hardt arbeid kunne man kjoere paa jobb. Man ordner opp selv, og hjelper de som ikke kan. Det skal Amerika ha. Og visst har de en idiotisk president, men som jeg laerte i barnehagen: de som sier at andre er dumme de er dumme sjael.

 10. Jeg har vært ofte i USA. Stort sett er
  amerikanerne vennlige og gjestfrie mennesker. Jeg har vært i 10 av statene .

  Den fattigdommen og urettferdigheten som
  motstandere av USA gjerne uttaler seg om. den stemmer ikke . Selvsagt er det
  fattige i USA men i hilket land i verden fins det ikke fattige. I USA fins det jobber for dem som vil arbeide. Jeg har sett så meget fint i USA at skulle jeg velge et annet land å bo i enn Norge så måtte det være USA.

  Dagens poliiske styring er jeg ikke tilhenger av. Presidenten i USA har alt for stor makt. Den makten kan misbrukes.

  De som snakker mest dritt om USA, det er folk som aldri har vært der.

  Jeg har barnebarn som studerer ved universiteter i USA. De elsker Amerika.

  Jeg synes vi nordmnn heller burde sette fingeren på alt det som ikke er slik det
  burde være i vårt eget land. Her i landet skryter vi over det som er bra,
  men urettferdigheten overfor alt for mange , den soper man under teppet.

 11. Det virker ikke som om du heller er helt på toppen, en god håndfull feil i stavingen her. Og hvorfor skriver du «Amerikanerne» med stor A?? Mens «nordmenn» blir skrevet med liten n. Når man skriver amerikanere, kinesere, indere, skal ikke ordet starte med stor bokstav..!

 12. det du beskriver er egentlig en stat som har mye stoerre frihet enn de du sammenligner med…dette paa baade godt og ondt….etter erfaring fra 35 aar i Norge og 26 i USA beklager jeg a maatte meddele at jeg foretrekker usa med den personlige frihet…uten tvil.

  finn

 13. Hvem som er smarte er en veldig subjektiv vurdering. Kinesere og indere har ikke samme evnen til sammarbeid og fri tenkning som europeere og amerikanere har. Dette kommer av hva en har satset på og avlet frem de siste tiårene. Men de kan pugge enorme mengder på kort tid, og bruke innholdet bedre enn noen andre. Det er liten tvil i at disse to landene vil ta over dominansen til USA om noen tiår, og da får vi kanskje nye definisjoner på hvem som er smartest.

 14. Hahaha, ja det gjør sikkert ikke deg noe. Det er miniskjørt tider her i Nederland så jeg har det ikke så værst jeg heller 😉

  Tror Amerikanere ofte er litt mer veltrente med tanke på muskler enn nordmenn. Mulgens fordi de spiller amerikansk fotball, hvor muskler har mer å si enn vanlig norsk fotball.

  Ja, jeg har intrykk av at det er utrolig mange hjelpe programmer i USA. Men det er vanskelig å få oversikt over dem. Det er så mange. Det er som med scholarship. I Norge søker vi hos lånekassen men i USA er det dusinvis av scholarship man kan søke på.

 15. Dipa da! Du har ikke lov til det i USA, der SKAL alle være feite og blubbete (bortsett fra de som spiller i filmer og Tv-serier selvsagt). jeg har selv sett kommentarer på nettet fra folk på venstresiden, som har oppgitt alle «sannheter» om hvor feite og ekle og dumme og hjelpeløse og usolidariske amerikanere er og i samme innlegg skrevet at de ALDRI har vært der eller har tenkt seg dit. Tøft, da kan jeg sikkert uttale meg skråsikkert om et hvilket som helst søramerikansk eller afrikansk land, siden jeg aldri har vært der (men håper dog jeg skal få tid en gang).

  Jeg kjenner selv en del folk i USA, både via slekt, turer dit og bekjentskap via nettet og kan bekrefte at en finner alle typer der. Men det er klart, for folk som KUN har sine kunskaper om landet fra diverse filmer (M. Moore?) o.l. så vil de sitte igjen med et veldig stereotypt inntrykk, selvsagt. Hvem hadde vel giddet å sitte og se på 90 minutter med ordinære amerikanere som går på jobb, spiser en vanlig frokost, lunch, middag slik som her i landet? Det hadde jo blitt omtrent like spennende som norske filmer fra 70-tallet. Garantert sovemiddel. At det er mer merkbare forskjeller i et land med over 320 millioner innbyggere i forhold til et med 4 millioner innbyggere er selvsagt, samt at amerikanere har en tendens til å snakke i STORE bokstaver og være mer individuelle enn nordmenn. Noe som gjør at de på ytterste flanke i alle sammenhenger og retninger og kommer frem og merkes bedre enn her i landet hvor janteloven er regjerende og ingen må stikke seg ut, men forsøke å være mest mulig lik alle andre.

 16. ikke helt riktig dette med den fysiske formen…vi har tall fra forsvaret som viser at norsk ungdom er i langt bedre form enn amerikansk. Dette er et faktum basert på grundige undersøkelser. Det er heller ikke riktig at flere driver med sport. Knapt nok noe land i verden har så god oppslutning rundt idrettslag som den norske befolkningen. Har selv erfaring fra USA og virkeligheten er noe helt annet enn de tynne menneskene på film. faktisk er det så stort problem at man stenger strender under filmopptak og KUN bruker innleide statister fordi strendene ellers inneholder alt for mye fett…dvs at SAMTLIGE som er på stranda er innleide statister…

 17. Har selv vært i USA og jeg sverger på at amerikanere er ganske dumme. De aller fleste har lite eller ingen kunnskap om verden utenfor amerikas grenser… I de fleste tilfellene var det opplagt at mine venner og jeg kunne mer om deres eget land og historie etc. Så dette er ingen myte!!!
  Noen viste så lite intelligens og innsikt at det skremte oss.

  Å bruke amerikanske college/universitets studenter og lærere som eksempel på en gjennomsnittlig amerikaner, holder ikke.

  Amerikanere er dumme og derfor farlige.

 18. Amerikansk TV sender «terror» ut til folket for å gjøre dem redde. Det er derfor sivilbefolkningen har så mange våpen i hvert hjem. Nabolandet Canada er de heldige å bare ha 5 drap i året. (Mulig overdrevet lite men jeg ville bare vise hvor lite i forhold til US)

 19. leste i USA TODAY at andelen ekstremt overvektige (BMI over 40) var oppe i 5 % i USA nå.
  tror ikke Norge er kommet så langt ennå, selv om vi er på vei!!

 20. Det med at man ikke får behandlig på sykehuset om man ikke har penger: Det er klart feil, som du sier. MEN, det som er viktig, som du ikke nevner, er at i USA så får man KUN behandling slik at man blir stabil, hvis man ikke har forsikring. Så når noen kommer løpende inn på et sykehus og trenger umiddelbar hjelp, så blir man spurt om man har forsikring. Svarer man nei, så får man beskjed om at det ikke er mer å gjøre etter å ha blitt stabilisert.

  Det er forresten ikke samme velferdsgoder i alle stater i USA. Det er derfor man generelt sett sier at USA ikke er en velferdsstat, og det tror jeg på. Ser man over det statlige, så er ikke føderale USA noen velferdsland.

  Jeg tror også at dette med utdanning varierer. Det er flere studier som viser at de fattigste ikke har råd til å studere videre etter high school. Og det har mye å si med at de ikke er honorstudents. Men, det er likevel urettferdig for det er noe i Norge som heter formallikhet som betyr at alle skal ha lik adgang til skolen. Pga at ikke alle har råd, så har vi ressurslikhet som betyr at penger ikke skal ha noe å si. I tillegg har vi sjanselikhet, kompetanselikhet og resultatlikhet. Alt dette fins ikke i USA. Dessverre.

 21. 1. 60% av den amerikanske befolkning er overvektig. Det inkluderer 30% som er obese. (Hva er et godt norsk ord for dette da? Smellfeit?) De er det feiteste landet i verden.

  2. Det skulle vel også vise at de fleste ikke bryr seg om de sunne alternativene. Kanskje med unntak av salaten på McDonalds som visstnok har like mye kalorier som en Icecream Sundae dersom du tar på McDonalds dressingen.

  3. Denne stemmer nok. De dumme er nok bare mer høylytte enn her i landet.

  4. Yay! Frivillige og non-profit organisasjoner hjelper noen av de som ikke har råd til medisiner. Da er jo alt bra likevel. Det stemmer at ingen nektes akutthjelp, men de får vel regning når de drar fra sykehuset? Og hva om du trenger medisiner i lengre tid? Helsevesenet til USA er langt i fra det verste i verden, men det er også langt ifra det beste, med mindre du er rik. Da er det blandt de aller beste.

  5. Enig med deg her. De har mange programmer som kan hjelpe. Ikke så mange bra programmer riktignok, men mange programmer ihvertfall. Ta og sjekk ut det fantastiske «work for welfare» programmet deres. Det er en grunn til at 12% av befolkningen lever under fattigdomsgrensen.

  6. Korrekt. De fleste skoler og universiteter i USA er offentlige. De beste derimot er ikke, men slik er det mange steder så det er ikke noe spesielt med USA.

 22. Har du noen kildehenvisning til det du skriver? Klart det kan samles noen myter rundt at de er dumme, feite osv., men du låvpriser jo amerikanerne på nesten alle felt!Nei nei, denne bloggen er nok notert av en usikker fjortis som elsker amerikansk tv, feite hamburgere og lett lar seg påvirke av amerikans kultur.

 23. Jeg ville bare minne deg på at vi ikke har orddeling i Norge. Turbo Kapitalisten, burde kanskje vært Turbokapitalisten?

  Mange andre orddelingsfeil også, men ikke så verst ellers.

 24. Flott og bra for inn hold.
  Noen skrive feil er:

  utbreds
  Amerikanere
  Europeiske
  Franskmen
  Indere
  Kinesere
  Asiatiske
  Norske

  vegitar mat
  prestisje universitet
  IQ snittet
  IQ scoren
  venstre siden

 25. Dette var da ikke et veldig nyansert bilde på USA! Etter å ha studert på én skole er du plutselig Amerikaekspert? Greit at du liker USA, men begynn først å studere ‘hard facts’! 😉

  http://e24.no/utenrik

 26. At Amerikanerene er dumme kan så være, men et folkeslag som er dummere må være færeværinger. hjernevasket baptister nesten hele gjengen. det hadde ikke vært mennesker igjen på denne øygruppen uten Danmarks store økonomiske innsats.

 27. Haha det er det du tror det!
  Det med helsetilstanden der, trenger man opperasjon far man det, men i etter tid blir man gjeldsslave og ingen forsikringsselskap vil ta i deg aka man er screwed!!
  Og de sakaldte ‘sunne’ alternativene, ikke sa sunne nei, viste du feks at salaten pa mcdonalds inneholder mer sukker enn yogurten dems?

 28. Takk for at du forsøker å rette opp det voldsomt negative inntrykket nordmenn har av USA.
  Jeg har bodd og jobbet der borte i over 30 år, og foretrekker uten reservasjoner det amerikanske samfunnet sammenlignet med det norske. Men Norge kunne med små forandringer bli et drømmeland.
  Når det gjelder den store spredningen i IQ resultater der borte har det sin forklaring. En african-american f. eks. har en helt annen kulturell bakgrunn enn en hvit, og skjønner ofte ikke spørsmålene. En tilsvarende test bygget på deres kultur ville vise at de er langt fra dumme, og ville score høyere enn en hvit i gjennomsnitt ville gjort.

 29. Vel må si jeg er uenig av noen av konklusjonene dine.
  Gikk selv på skole i midtvesten. Offentlige skoler var communiy college og statecollege og de må man betale skolepenger på. De billigste; Community College ligger ikke så langt under hva private skoler som Bi koster her i Norge.
  Mange skoler har jobbprogrammer, men de er ligger som regel på absolutt minstelønn. Kan du få deg jobb uttafor skolen får du gjerne 50-100 % mer i timelønn.

  Det finnes støtteordninger for fattige som blir syke, men de dekker ikke alle de som trenger det. Er du akutt syk får du hjelp, men du får også regninga i posten etterpå. Klarer du ikke å betale må du erklære deg konkurs.
  Du er heller ikke sikra om du har råd til å kjøpe de billigste sykeforsikringene siden de kun dekker 5-6 besøk. Kjenner flere som har vært skikkelig syke, men har ikke kunne gått på sykehuset fordi de ikke får dekt flere besøk det året.

 30. Det er helt sant som du sier at det ikke er tilfelle at man ikke faar akutt medisinsk hjelp i usa, det faar man gjennom medicaid og medicare (og sikkert andre lignende greier). Problemet er bare at man faar ikke oppf0lging… Kroniske sykdommer som MS, kreft og hjerte og kar sykdommer er de vansligste aarsakene til innleggelser paa sykehus. Greit nok aa da faa akutt hjelp, men hva med etterpaa?? Det er det som er trist med systemet i usa, man har en haug med kronisk syke mennesker som ikke faar den st0tten de trenger til aa fungere i hverdagen… Og nordmenn er ubegripelig heldige som har tilgang paa den hjelpen i mye st0rre grad. Men naar det er sagt: norge skal ikke rope saa altfor h0yt, det har sine problemer det landet ogsaa…
  Cheers og takk for et artig innlegg 🙂
  Ella

 31. Du glemte vel en «myte», at amerikanere er arrogante, trangsynte og uvitende… Jeg spiller online, og her om dagen ble jeg spurt om Norge var en av øyene utenfor Sveits…. og en annen gang var det noen som spurte om jeg hadde isbjørn problemer… Og en litt smartere person bemerket til meg om hvor uvitende fler av klassekammeratene var. De fikk vite at hun snakket med en normann, og da lurte de blant om vi fremdeles var i vikingtiden… Vel jeg bekreftet alt sammen og sa at vi stadig plyndret frankrike, og de holdt det «under wrap» for og ikke ydmykes offentlig…

 32. Det er godt å se noen som faktisk prøver å få litt balanse i norske mediers fremstilling av USA. Jeg har bodd i USA i 10 år nå og kan bekrefte det som står i bloggen.

  Jeg har gått på universitet her (tekniske fag), har mange lokale venner, mange av dem unge fattige mennesker. Selv de fattige har tilgang på universitet. De får matkuponger fra kommunen. Sykehusene gir gratis behandling til mange, og MedicAid betaler behandling for de fattigste. I tillegg er det MediCare for pensjonister.

 33. gammel nordmann som har bodd her i New York siden 1990.

  Jeg kom her med to ganske tomme kofferter og har siden etablert meg ganske bra midt i Manhattan og basert paa mine 17 aar her borte tror jeg er litt bedre rettet til aa reflektere paa USA enn en liten student spire som hadde laanekassen aa ty til:

  Myte nummer 1) Amerikanere er feite. Full stopp. I manhattan og i California (muligens ogsaa Miami) er det ganske saa mange lekre kropper, baade kvinner og menn. resten av landet er McDonalds produkter. Det er bare sproyt aa sine noe annet. Det gaar daglig kampanjer her borte vedr. obesity og det er ett av amerikas stoerste problemer. Aner ikke hvordan situasjoen er i Norge lenger, men folk her borte trener ikke saa mye som dere tror.

  Myte nummer 4: Jeg betaler 1200 dollar hver maaned for sykeforsikring. Det er ikke garantert noe som helst uten sykeforsikring og Medicare (som vi kaller det her borte) dekker lite eller ingenting. Som student kan du kanskje klare deg, men hvis du har familie og jobber kan du bare glemme det.

  Mye nummer 5: 20 dollar for husleie? Jeg betaler 3000 dollar i maaneden for et lite krypinn men er sentralt i NY. med mindre du eller familien har bodd i leiligheten i generasjoner (rent control) kan du bare glemme slike leier.

  Myte nummer 6: Med gode skoler her borte menes Ivy League hvilket koster rundt 30 000 dollar (med hybel) i aaret. Jeg har en datter som akkurat naa startet i Princeton.

  Amerika har baade pluss og minuser, jeg har valgt aa bo her og trives bra med det. Ingen tvang meg til aa flytte hit, men jeg har et problem med selvutnevte USA eksperter etter et lite studentopphold paa University of Montana gi raad om hvordan det virkelig er aa leve og bo i «the real world» i USA.

 34. Dobbeltmoralen til amerikanerne kunne vel være en egen studie i, ja muligens en doktorgradsavhandling værdig.
  Hva sier du om den?
  Enhver amerikaner kan gå rundt med en ladet pistol og skyte i hytt og pine mens når det kommer et uskyldig bannord i et tv-program, så kamufleres det med en pielyd og sladdet munn på den som fremsetter det. Kunne ramse opp flere eksempler på denne utrolige dobbeltmoralistiske holdningen som gjennomsyrer det amerikanske samfunnet.
  Dette bør du se nærmere på og beskrive som en egen sak.

 35. Man kan ikke gjøre opp det å spise for mye ved å trene mye mer. For mye av alt er skadelig. altså skal man ikke overdrive spising eller trening.

 36. Som amerikaner er det bra å lese noe som ligner mer på faktum enn kritikken som vi vanligvis får. Men jeg skal si en ting…jeg er så lei av sånne artikler om dit eller dat mellom USA og Norge. Det kan ikke sammenlignes… Norge er et bit lite land av kloner i forhold til vår stor befolkning med sine forskjeller.

  Jeg bor i Seattle og kommer opprinlig fra San Francisco området. Jeg trener og spiser aldri gatekjøkken mat som McDonalds (bare i Norge spiser jeg usunne…liker kebabene deres hehe)

  Seattle og San Francisco for eks. er ganske likt i samfunn, politikk, trafikk, teknologi osv… Vi er sunne, rike og utdannet (ikke alle selvsagt men som gjennomsnitt i allefall). Seatte er USAs mest utdannet by for eks. Det er helt motsatt fra det som finnes i sørstatene og midtvesten i landsbyområdene. Jeg synnes folk i Texas kommer fra en annen planet…Her finner man feite og ulært folk som er høyt i stemmen, de som utlendeinger tenker mest på når de tenker på amerikanere.

  Som denne artiklen skriver om er det stor forskjell mellom mennesker her i statene og det finnes folk på det ekstreme, både positive og negative sider. Husk at Norge er mer eller minde alt på venstre. Framskrittspartiet ligner mest på vår politikk. Jeg har bodd i Norge 15 år siden og reiser fram og tilbake flere ganger hvert år… og inntryket som jeg har er at dere har forskjellige partier, kanskje en lite ekstremt samfunn som Blitzen, men de flere er jo mer eller minder i samme tanke i Norge…kloner. Det er ventet fra et lite samfunn som Norge.

 37. Mange gode poenger, det er i USA at jeg har opplevd de største kontraster på godt og vondt. Men gutta der boler for mye…er ikke så glad i enorme overkropper på menn. Synes mange amerikanere er kule jeg, sjarmerende og unner andre suksess og er positive og hyggelige.

 38. Hei Adam.

  Interessant poeng i svaret ditt til dipas kommentar, altså at Amerikanere får mer muskler av Amerikansk fotball.

  Det sier sikkert også litt om korppsidealer, som er mer fokusert på muskler og ikke på å holde seg normalt slank.

  Med slike idealer, der store muskler står i fokus er det ikke rart folk siger ut i 30-årene. Er jo vanskeligere å vedlikeholde en muskuløs kropp enn en slank kropp med litt muskler. Musklenen erstattes sakte men sikkert, og epleformen er på plass.

 39. Dette er noe av det dummeste jeg har lest på lang tid..

  1 )
  du sier at amerikanerne trener ofte i forhold til blandt annet nordmenn? håper du vet at prosent del av nordmenn som trener minst 2 ganger i uka er=

  barn fra 16-24 = nesten 49%
  25-44år = 37%
  45-66år = 38%
  67-79år = 33%
  (kilde= SSB.no)

  2)
  altså. selvfølgelig spiser ikke amerikanere bare junk food. men. I statene er 2 av 3!!! klassifisert som overvektige (tallet i norge er 16%) og fedme koster USA årlig 800Miliarder kroner.. (med andre ord, godt over et helt norsk statsbudsjett…)

  3)
  tror du har misforstått.. «amerikanere er dumme» betyr ikke direkte at de har lavere IQ, i og med at dette sammenhenger mer med at vi alle er mennesker,
  men, det som menes er at amerikanere flest vet utrolig lite om hva som foregår utafor USA, fks. i spørreundersøkelser er det et mindre tall som vet at norge er et land i det hele tatt. og det er egentlig ganske ille, i forhold til hvor mye media norge har fått de seneste 10årene..

  4)
  tjah. fakta er at hvis man fks. brekker beinet i usa. må folk flest betale dette selv. hvis man ikke har helseforsikring selvfølgelig.. i de fleste vestlige land. slipper mann unna med en egenandel på maks et par hundrelapper.

  5)
  NEI, USA er ikke har ikke en vellferdstat. det grunnleggende i en vellferdstat er at man skal ha ordentlig betalt ferie, gratis helse, skole, eldreomsorg, osv osv. problemet med USA er at det meste er privatisert. og da skal man gjerne tjene penger og…
  fks. en undersøkelse i USA viste at 46% av arbeidsstyrken dems, tok ikke ferie på 1 uke eller mer i løpet av et vanlig arbeids år. bare det sier vell litt? trives godt med mine 4 jeg 🙂

  6)
  tjah, denne er jeg litt usikker på, så vill egentlig ikke utale meg 🙂

 40. og, glemte en siste ting. hvis du mener at vegitar mat er sunt. så mister jeg all respekt for deg… håper du vet at vegitarianere sliter med vitaminer, mineraler, osv. er ikke sunt og ikke spise kjøtt osv, som mennesker faktisk er «lagd» for å spise.. er jo bare å se på tennene våres det 🙂

 41. Er enig med det du sier fra myte 1 tom. 3, men det du sier angaaende nummer 4,5 og 6 er ikke helt riktig, i praksis i hvert fall. (Akuttmottaket har selvsagt ikke lov til aa nekte aa hjelpe noen, men da soerger de kun for aa holde deg i live, sy paa fingre igjen kan du bare glemme har du kappet dem av. Da stopper de blodningen og that’s it til du kan betale for resten).

  Typen min, som er amerikansk, har ikke hatt mulighet aa gaa til lege eller tannlege de siste seks aarene mens han har jobbet med bachelor og mastergraden sin. Han kommer ikke under foreldrenes plan, og han jobber ikke nok timer til at han kvalifiserer til health insurance gjennom deltidsjobben. (Man skal jobbe ganske mange timer for aa faa tilgang paa health insurance gjennom jobben. Blant annet har jeg et par venner som jobber for Starbucks som leste info. brosjyren hvor Starbucks lover benefits for alle ansatte, som fikk seg en stor overraskelse. Starbucks sorger nemlig for at det er ganske mange ansette paa ett sted, slik at kamp om skiftene er ganske intenst og det er vanskelig aa komme opp i det timetallet per uke som kreves for aa faa benefits).

  Health og dental insurance er forsaavidt altfor dyrt aa betale for med en deltidsjobb som betaler $8 timen og som skal dekke rent og tuition. Og stipendene som du snakket om som det finnes saa mange av: sjekk kravene. De fleste scholarships krever at man har tilnaermert 4.0 GPA ettersom det mange om beinet, og de andre scholarships krever at man er uunvaerlig for skolens athletic department.

  Og government student loans, som pleier aa vaere det du soeker om naar du gaar til financial aid office paa campus? Det kan du bare glemme skrev du deg ikke opp for ‘selective service’ som innebarer at sjansen er stor for aa bli sendt i krig skulle Mr. Bush gjeninnfoere ‘the military draft’. Og med Bush i hoysetet og ikke nok soldater i Irak har det selvsagt vaert ganske mye snakk om aa gjeninnfoere dette de siste par aarene. Da er du nesten dum leverer du inn navnet ditt for aa kanskje moette krige i en krig som flesteparten ikke stoetter og som ble startet paa grunn av logn (men det er et helt annet emne saa dropper det her). (Og har du ikke sendt inn lappen om selective service kan du glemme mange av de velferdsgodene du snakker om under myte 6)

  Angaaende myte 6: Bare rike får god skole og utdannelse i USA:

  Community college? Det er jo ikke stort aa skryte av. Som regel er det kun to-aarig utdannelser som leder til lavtloennede jobber og kan ikke sammenlignes med hoyskole eller universitet. (Selv om man kan faa *et par* credits overfoert til college eller university)

  De fleste *billige* colleges jeg vet om betaler in-state studenter $5000-6000 (30,000 kr+) per semester, mens out-of-state $15,000+.

 42. som amerikaner maa eg si at der er mange feite og dumme medborgere her i USA. I Phoenix er selv de smaa barn saa feite at det er ekkelt. Befolkningen her i Arizona er dog nermest sosialistiske. De veit det bare ikkje. Dei trur at sosialisme er faelt. Men for pokker saa mange voldelige, hatfulle og naive folk her er

 43. «Mange sykehus driver dessuten av frivillige og ikke-profitt organisasjoner som tar seg av dem som ikke kan betale for behandling.»
  Det overstående sitat sier vel ingen ting for at drepe myten om det amerikanske helsevesen. Det viser jo blot at der findes frivillige som tar tag der den amerikanske staten svikter befolkningen. For hvordan skulle staten ikke da sett ut, hvis det ikke var for de frivillige?

 44. Adam Smith… Høres veldig amerikansk ut. Jeg vet at din fremstilling av det amerikanske samfunnet ikke er helt upartisk. Det er ikke min heller for den del… Du drar bare fram fakta som setter USA i godt lys. Hvis du ville kunne du nok ha skrevet feks: selv om alle amerikanere får gratis akutthjelp er standarden på de offentlige sykehusene (der de uten forsikring blir sendt til) mye, mye dårligere enn den i resten av den vestlige verden. Amerikanske offentlige sykehus er på nivå med de i Slovenia(som er ett av Europa’s fattigste land).
  Det Amerikanske samfunnet generelt er blottlagt for alt som heter solidaritet.

 45. I USA er det vanlig å få hjelp av privatlegen med å ta muskelbyggende preparater. Svært mange amerikanske ungdommer som jeg kjenner trener moderat, men spiser mye riktige «medisiner». Da blir det raskt resultater på musklene.

 46. Joda. De tallene og prisene du viser til nå er riktignok lave, men det er viktig å huske på at lønninger og skatt er mye lavere i USA enn i Norge. Derfor virker det så billig for oss.

 47. HADDE DET BODD 300 MILLIONER I DETTE POTETLANDET, HADDE VI OGSÅ BLITT STEMPLET SOM FETE OG DUMME. GRANDIOSA, MOT I BRØSTET, PØLSE OG LOMPE, GRAND PRIX, CAMPING, HELGEFYLL, PISSING I GATENE OG HOLMGANG.

  GOD BLESS…

 48. om dei e så dum da, kaffer i helvete ser dokkår på filman deres, hører på musikken deres og går i samme klee så dei…
  men husk:he d ikje fer amerikanara så..

  *hadde halvparten av verden vore tysk(vertfall norge) pga 2 verdenskrig..

  *hadde me ikje hatt tv

  *hadde aldri fått noken på månen

  *å halve afrika vore utrydda..d er jo tross alt usa som gir dem mest peng til medisin (mot HIV/Aids) av alle dei 182 landa i verden!

 49. Hei!
  Jeg har selv bodd i USA og jeg må bare si takk for at du skrev dette. Det var virkelig et informerende innlegg som journalister i de store avisene burde tatt for seg for lenge siden. USA er ikke det anti-sosiale landet som alle tror. Det er muligheter for fattoge også.

 50. jaja du har jo ret i mye av det da. men saa er jo virkeligheten litt anderledes en hva som er mulig aa lov. enig med deg i at mye av USA mytene er tull. studerer her jeg ogsa. men naa er det saan at de har hoyest fedme prosent i hele verden. a at mange collage er comunity collage og at de samtidig er veldig bra er jo ogsa en myte. det er vel egentlig bare California som har veldig bra comunity collage her. men de fins jo over alt. men 12 000 kr. i aret for in state skole som er veldig bra er vel lit droyt da. hvis man vil gaa pa et bra collage in state saa maa man vel nermere 40000 i aret. aa gjerne over 100000 hvis man er fra out of state. men hvis man er flink paa skolen eller flink i en soprt saa er det jo lett aa faa scolarships. men de fleste av disse er jo private ogsa. eller sport scolarship er jo betalt av skolen da. saan at de blir bedre aa trekker flere folk til kamper og det vil se mere penger til de.
  som sakt er enig med deg i masse aa digger USA jeg ogsa. Diger Norge ogsa. men begge land er langt langt i fra perfekte. men Norge er uten tvil et bedre lan aa bo i for den vanlige manen i gata.

 51. Meg igjen her. vil bare si veldig enig i at det er mange vranforestininger om USA aa SV og media i den forstand, har jo et helt sprot syn paa USA som er utrolig langt i fra sanheten da.

 52. Bare ved å kalle deg Adam Smith, synligjør du ditt politiske ståsted, klart USA stemmer med din samfunnsoppfatning og verdensbilde.
  Adam Smith sine teorier er også blitt misbrukt av de værste markedsliberalistene.
  De nordiske landenes velferdsmodeller gjør disse landene til de beste å bo i år etter år på FN sine levevilkårs undersøkelser. USA gjør det svakt derimot.

 53. » Et godt universitet i hjemstaten koster ikke mer enn rundt 12 000 kr i året… Velger man derimot å gå på noe mindre prestisjefylt som et Community College så er det mye billigere.»

  Her i Houston koster Community College 9,924.65 kroner. Et godt universitet i Texas koster fra 39,601.55 kroner (Texas State University, San Marcos) til 46,541.89 kroner (University of Texas, Austin).

 54. Prøver ikke bevise noe som helst vitenskapelig her etc. Dette er først og fremst basert på egne observasjoner kombinert med statistikk jeg har lest ved forskjellige anledninger.

 55. Det har bare med hvordan de foretrekker å spise. Man kutter opp maten først også spiser man med gaffelen. Slik har jeg altid spist før jeg viste at dette liksom var den amerikanske måten.

 56. Sorry, jeg slurver mye når jeg skriver. Ikke har jeg noe norsk stavekontroll heller. Er vant til å skrive mest på engelsk. Tar ikke bloggen min alt for seriøst. Skal jo ikke levere den inn på universitet eller hos arbeidsgiver.

 57. Varierer sikkert mye fra stat til stat. I de statene i midtvesten jeg var i, så var studentene i veldig god form. Legg merke til at jeg sa at eldre Amerikanere ofte er rimelig fete.

 58. Da råder jeg deg til å lese tidligere inlegg i bloggen her. Det burde være klart at jeg ikke har kommet med særlig mye lovprising av USA tidligere. Dette ble skrevet fordi forrige inlegg ga et alt for ubalansert intrykk av USA.

 59. Tror du Amerikanere spiser den sunne maten sin på McDonalds? Kanskje vært å ta seg en tur før man utaler seg.

 60. Interesant kommentar. Jeg har tidligere lest at USA’s helsevesen er først og fremst et sykesystem og ikke helsesytem. Dvs det gjør noe først når ting har gått galt. Jeg var da ikke helt sikker på hva de mente.

  Forøvrig er jeg fult klar over at Amerikanske helsevesen har mange mangler. Det har jeg skrevet om på bloggen tidligere også. Men ville bare gjøre det klart at det er så dårlig som folk tror. Selv om det kunne blitt bedre.

 61. Meget bra, jeg har forsøkt arrestere nordmenns oppfatninger om USA og Amerikanere i hele mitt voksne live (f:1946). Jeg elsker både landet og folket, og de fleste nordmenn har fått sine inntrykk fra vår uredelige venstreside, som preger media.
  I Amerika finner en sann idealisme og soldaritet, her er det bare prat. God Bless
  America.

 62. Bla bla bla. Har du noen gang veart i USA?? Jeg bor her.

  Jeg leste bare de to forste punktene, og de var saa usaklige at jeg ikke orket mer. For det forste: Ja, amerikanere er mer aktive. Men det spiller ingen rolle om du loeper 2 timer hver dag, om du spiser hamburger og pommet frites til lunsj OG middag. Det er helt feil at amerikanere er sunnere enn nordmenn. Kulturen er helt annerledes, og det er en skikkelig Junk-Food-kultur her. Da jeg forst flyttet hit hadde jeg som planer aa veare sunn. Det er helt umulig. ALLE spiser ufyselig lunsj paa skolen, og INGEN jeg vet om er sunne med vilje. Altsaa, ingen har daarlig samvittighet uansett hvor mange burgere de spiser daglig. Det er uhyre mange flere feite her, og det er en grun til at 65% av amerikas befolkning er overvektige. Dette TIL TROSS for at de trener mer enn de fleste andre gjennomsnittlige Europeere. Dette er et usaklig innlegg uten skikkelige holdepunkter. Taapelig.

 63. Det var da voldsomet til arrogant da. Du kan vel svare sakelig uten å rakke ned på andre?

  Ikke ser det ut som om du har brydd deg om å lese inlegget skikkelig heller. Hevder aldri at Amerikanere ikke er gjennomsnittelig fetere enn Nordmenn. Kun at det også er mange som er godt trent. Men at disse er ført og fremst i ung alder.

  Husleien som nevnes er subsidiert campus husleie. Så det burde være klart for hvem som helst at dette ikke er typisk husleie. Manhattan er dessuten et ekstrem tilfelle.

  Når det gjelder Myte 6, så blir det flisespikkeri. Universitetet jeg gikk på hadde kvalitet sammenlignbart med det jeg gikk på i Norge og Nederland. Ivy League er jo blant det beste i hele verden. En må ikke gå der for å få «god» utdannelse.

  Skjønner ikke problemet ditt. Hvorfor så negativ, jeg gir bare et beskrivelse av hvordan jeg opplevde USA da jeg bodde der. Det var rettet mot noen av de typiske vrangforestillingene som mange har som aldri har vært der. Mange som er Amerikanere sa seg jo også enig i beskrivelsen min så den kan ikke ha vært så fryktelig gal.

  Bortsett fra det vet du ingenting om meg og mitt forhold til USA. Jeg har både jobbet der tidligere og bodd hos slektninger i tillegg til å studere der.

 64. Artikkelen bør ikke leses som kun Norge vs USA. Det kunne nesten like gjerne vært skrevet som Europa vs USA. Jeg bor selv i Nederland og forskjellene mellom USA og Norge er ganske like forksjellene mellom USA og Nederland. Og Europa har så klart minst like mye mangfold som USA, men det er likevel visse likhetstrekk som skiller de fleste Europeiske land fra USA.

 65. Takk for informasjonen. Viste ikke så mange norske trente aktivt. Mulig jeg får galt intrykk fordi Amerikanere trener mer styrke og derfor «ser» mer trent ut.

  Men det meste andre du skriver er skivebom. Jeg hevder ikke at Amerikanere spiser sunnere enn nordmenn eller at Amerikanske helsevesen er like godt som det norske osv. Eller at de har en velfungernde velferdstat. Poenget mitt var bare å få fram at alt er ikke så forferdelig dårlig i USA som det vanligvis framstilles. Mange spiser forholdsvis sunt og det er ikke slik at de som ikke har helseforsikring eller penger ikke får noe hjelp overhodet.

 66. Først og fremst vil jeg bare si at jeg ikke tror jeg vet vordan det er i hele USA, men jeg studerer i SC så jeg vet litt om hvordan det er der.

  Når jeg drar på byen her nede er det ofte folk spør meg hvor jeg kommer fra osv. Da jeg forteller dem at jeg er fra Norge er det absolut de færreste som vet hvor det er. De fleste skjønner litt mer når jeg forteller at det ligger i europa, men det er faktisk de som ikke skjønner hva jeg snakker om da heller!

  Dessuten så har jeg aldri sett så mange feite folk noen gang! De har til og med egne handlevogner med motor på wal-mart (stor mat butikk) for den «større» delen av befolkningen!

  En annen ting er også maten her nede…Det er rett og slett vanskelig å finne god sunn mat i matbutikkene! Jeg ender som regel opp på en eller annen fast food greie som alle andre her.

  Jeg går på en flyskole der nesten alle er nordmenn, men det er også noen amerikanere her. Og jeg lyver ikke når jeg sier at selv læreren er lei av amerikanske elever fordi de altid gjør det dårlig på prøver (han er amerikansk selv)

  Men ellers er det veldig gøy å være her da 🙂 Selger øl til alle døgnets timer hver dag i uken (det kan norge lære av) 😛

 67. Har du linker og stats som underbygger dine påtander?
  Hvor har du det ifra at eldre får helseforsikring dekket av staten? Det er kun hvis du har jobbet for de Fødreale myndighetene og andre toppstillinger, dette gjelder ikke mannen i gata.
  Det er riktig det at man få behandlig om man ikke har penger, MEN du få regninga presentert etterpå. Det er skjelden sykehusene her stryker gjelda di.
  Jeg bor her i USA og har imotsetning til deg truffet maaaange utrolig dumme Amerikanere, like dumme som ei bøtte med hår!
  Kona mi ble sendt til sykehus med ambulanse for en tid tilbake med blindtarmbetennelse. Turen tok mindre enn 10 minutter og kostet oss 975 dollar, litt overkant av 6000 kroner.
  Vi jobbet begge på minimumslønn den gang her i Florida. Vi fikk IKKE strøket regninga hverken av sykehuset eller ambulansen. Hele smala kostet oss nesten 9000 dollar..som vi fremdeles betaler på idag.
  Kaller du det velferdsstat med nesten 50 millioner…50 MILLIONER Amerikanere som ikke har råd til og er UTEN helseforsikring?
  Her har du et par linker som slår hull på et par av påstandene dine
  <a href="http://www.nytimes.com/2007/03/05/us/05uninsured.html?ex=1180670400» target=»_blank»>http://www.nytimes.co…&en=3b3092a40f83e425&ei=5070

  http://www.cbpp.org/8

 68. Det er moro å lese fra en annen nordmann i USA. Jeg har vært gjennom helsesystemet her. Min kone venter barn og har hatt komplikasjoner med svangerskapet. Heldigvis dekker min helsforsikring sykehusoppholdet. Hun har vært der 14 uker, med en kostand av $1700 om dagen. (Bedrest, ingen medisiner eller noen noen ting).

  Når det kommer til sykelönn, får hun ca $250 i uka, noe som er mindre enn 1/4 av vanlig lönn. (Dette er en frivilig forsikring arbeidgiver gir, IKKE lovpålagt). Med det tok 12 uker för forsikringen godtok legeerkleringen.

  Det er bra å leve her hvis man ikke blir syk.
  Og på jobben som jeg jobber, må man begynne å betale på sykeforsikringen hvis man er borte fra jobben mere enn 3 månder pga sykdom.
  Prisen på forsikringen er ca $16 000 i året (Arbeidsgiver betaler hvis man kommer på jobb). Dvs man må betale ca 10 000 kr pr måned hvis man blir syk.

  Utenom dette er dette er USA greit å bo i.

  Elles likte jeg innlegget ditt.
  Mvh Jon

 69. Må bare si at du har utrolig mye skrivefeil. Så man kan vel muligens anta at du enten har dysleksi, eller rett og slett er en av de dummingene man også finner her i Norge. Men så kan man jo kanskje skylde det meste på miljøet og oppveksten. Man er muligens ikke dum, men rett og slett uvitende. Mangel på kunnskap kan faktisk være en av årsakene til at folk sier mye dumt, der i blant deg.

 70. vI NORDMENN HAR VERDENS BESTE HELSESYSTEM + VERDENS BESTE SKOLE OG UTDANNINGSSYSTEM + VERDENS BESTE DAMER + VERDENS BESTE SJOKOLADER. jEG SKJØNNER BARE IKKE ALLE SOM SUTRER TIL TROSS FOR DEN STORE RIKDOMEN (OLJE) SOM SUGES OPP AV HAVET HVER DAG. VI HAR GASS, FISK, THORIUM + ALT MULIG ANNET. aLT DETTE HAR GJORT OSS TIL IDIOTER, SÅ VI KNAPT BRUKER HUET TIL Å TENKE MED. OG NÅ SKAL VI BEGYNNE Å SUTRE PÅ VÅRE ALLIERTE I VESTEN. DET ER JO KLIN-KOKOS.

 71. Av myte-oppramsingen din går det frem nettopp det som jeg mener trekker ned inntrykket av om ett land har en god levestandard eller ikke.
  DETTE MED STOR AVSTAND MELLOM FATTIGE OG RIKE ! Med andre ord liten middelklasse.
  Jo mer dette er utbredd, jo større er den fattige andelen av befolkningen.
  Det er nettopp denne forskjellen som skiller Scandinaviske land fra mange andre land i Verden.
  OG, mange av disse landene ser på «dette fenomenet » og forstår ikke hvordan vi kan ha så høy levestandard som vi har.
  Det er også ett paradoks at lover og regler i USA er så forskjellig fra stat til stat, så når man snakker generelt om USA glemmer man gjerne det.
  Men USA er kontrastenes land fremfor noen, og derfor er det jo ett land med mange muligheter !
  Folks negative oppfatning av USA er nok tuftet på den håpløse utenriks og miljø politikken som de nå fører, og det kan ikke være store tvilen om at de er kommet inn i en ny » hengemyr » i Midtøsten og så lenge de ikke ratifiserer Kyoto avtalen er de også verdens største miljø sinker.
  Jeg tror ikke dette vil endre seg før de får en ny president desverre.

 72. USA er ett land som stort sett er som ale andre land. Det finnes båda kloke og dumme menesker der som alle andre steder.
  Med det sagt må man vel heller sette spørsmålstegn ved USAs regjerings form og det fakta at sittende president ble president uten å ha flertall og skal alikevel troverdig bygge demokratier i andre land.
  Det må da være lov å hevde at DUMT av amerikanere å tro at verden ikke noterer seg dette. STUPID is who STUPID does

 73. Miniskjoert tid i Nederland?

  Jeg er i Nederland selv, og jeg har ikke akkuratt sett folk strutte rundt i miniskjoert.

 74. «Dette er faktisk støttet av vitenskapelig forskning. IQ snittet i Norge og USA er det samme. Derimot er spredningen i IQ scoren blant befolkninen i USA dobbelt så høy som i Norge. Dette innebærer at det er flere Amerikanere enn nordmenn som scorer veldig høyt på IQ og flere som scorer veldig lavt.»

  Hva slags forskning er det du støtter deg til her? Hvilke forskere og hvilke artikler/bøker? Sier ikke nødvendigvis at du tar feil, men jeg bare lurer. At du bare skriver «vitenskapelig forskning» gjør meg ikke så mye klokere.

  USA er jo et land med en god del ganger flere innbyggere enn Norge, så det skulle bare mangle at de 1000 smarteste i USA statistisk sett burde være smartere enn de 1000 smarteste i Norge, og likeså at de 1000 dummeste i USA statistisk sett burde være mye dummere enn de 1000 dummeste i Norge.

 75. Hei Adam Smith!
  Takker for interessant innlegg i bloggen din, greit å få balanse i bildet. Lurer på om du kan si noe om hvor den jevne amerikaner står i forhold til dødsstraff, for det er for meg et punkt der USA skiller seg veldig fra Europa (ikke i positiv retning).

 76. Ser folk snakker om de har bodd i USA, og det er så fantastisk. Men USA er jo så vilt forskjellig fra stat til stat – jeg mener – 90 % av alle Alabamaere er jo hillbilles, dette vet jo alle, og 90 % av alle Texanere er overvektig. over 49 % (ca) stemmer på Bush – så det bør bevise at ganske mange er dumme der borte, hele verden sa det var dumt å gå inn i Irak, mens halvparten av amerikanerne hørte på Bush – det var så f*** obvious at det var det gale valget.

  Men så klart er det mange smarte! Landet er jo så fryktelig stort, det er jo som Europa, og alle dets forskjellige kulturer, du har jo alle som stemte på Gore, og Kerry, de må vel ha noen hjerneceller igjen.

 77. Til Kåre
  Jeg har reist både i USA og resten av verden, bl.a. australia og asia.
  Det skal sies at di amerikanerene jeg har møtt på reisene mine virker litt mer oppegående enn dem jeg møtte i USA. Nå varierer dette mye selvfølgelig. Jeg ser også at sosial status har en del og si…
  Ellers et bra innlegg… lei av all amerika hetsen, selv om dem mange ganger fortjener det…

 78. Var selv 1 år i USA for 2-3 år sia som AFS-student. Greide da å overbevise en del elever ved skolen jeg gikk på at der jeg bodde,Nord i Norge, gikk det isbjørner rundt i gatene, samt at vi først fikk strøm i husene for en 5-6 år sia

 79. Følgende er sakset fra http://www.nationalge
  Young Americans answer about half (54 percent) of all the survey questions correctly. But by and large, majorities of young adults fail at a range of questions testing their basic geographic literacy.

  Only 37% of young Americans can find Iraq on a map—though U.S. troops have been there since 2003.
  6 in 10 young Americans don’t speak a foreign language fluently.
  20% of young Americans think Sudan is in Asia. (It’s the largest country in Africa.)
  48% of young Americans believe the majority population in India is Muslim. (It’s Hindu—by a landslide.)
  Half of young Americans can’t find New York on a map.
  These results suggest that young people in the United States—the most recent graduates of our educational system—are unprepared for an increasingly global future. Far too many lack even the most basic skills for navigating the international economy or understanding the relationships among people and places that provide critical context for world events.

 80. Joseph det har da ikke noe med skaen å gjøre!

  *hadde halvparten av verden vore tysk(vertfall norge) pga 2 verdenskrig..
  Neppe…var da vitterlig Britene som bidro mest….

  *hadde me ikje hatt tv
  Emm…jo. Hadde ikke USA funnet det opp så hadde neon andre det.

  *hadde aldri fått noken på månen
  Hahaha…lær deg historien. Russland var mye tidligere ute med å sende folk til månen enn USA

  *å halve afrika vore utrydda..d er jo tross alt usa som gir dem mest peng til medisin (mot HIV/Aids) av alle dei 182 landa i verden!
  Tja…det der stillr eg meg meget tvilende til…

 81. Til Kåre (kommentar #4)

  Det blir vel litt feil at du kommenterer amerikansk kontra engelsk intelligens når du ikke en gang klarer å skrive korrekt norsk selv….

 82. Her blir fort mye synsing og subjektive oppfatninger.
  Men enkelte ting er kvantifiserbare.
  – En undersøkelse viser at 65% av amerikanerne er overvektige eller sliter med fedme. (Fedme da i medisinsk forstand.)
  – I en allmennkunnskapsundersøkelse gjort for 2 år siden kom USA ut som nest dårligste land, kun «slått» av Mexico. Undersøkelsen viste at en stor andel av Amerikanerne (som tok testen) ikke kunne finne ut hvor Washington DC lå, kun 40% fant Irak og enda færre fant Afghansistan. De to siste punktene er jo nokså betenklige siden de begger er land USA er i «krig» med.
  Jeg tok selv denne testen sammen med folk fra Europa, India, Kina, Japan, m.fl, og den var ikke SÅ vanskelig. Men dette går på allmennkunnskap, ikke intelligens.
  – Når det gjelder helsevesenet over there, så er det ingen myte at om du ikke har forsikring, så er du på tynn is. Sikkerhet for akuttmedisinske tiltak er ivaretatt. Det samme gjelder legehjelp til barn. Men som flere har påpekt her, større operasjoner og langvarig behandling og oppfølging av f.eks kreft dekkes ikke av det offentlige.
  – Mange opplever amerikanere som grunne og overfladiske.
  Vel, det kommer jo an på hvem man treffer. Tullinger fins i alle land.

 83. Syns skrivet ditt var ganske fint jeg, det er alltid fint å kunne lese litt variasjon om det man mener om USA framfor det samme gamle om at det er så ille og smakløst. Det er faktisk et ganske fint land, selv om det har sine ulemper. Hvilket land har ikke det? Norske samfunn er jo bygd opp til å skape samfunnstapere og trydgesnyltere.

  Angående det med college.. det er nok det med community college du tenker på som kan være et billig alternative framfor de andre. Fleste college jeg har vært i kontakt med har en ellers så høy inngangsbillett, men støtten er mulig og få selv for den fattigste mann.

  Og Amerikanere er stort sett mer opptatt av sunn kost framfor det man har sett med Nordmenn.. Men det gjør ikke Nordmenn til mindre helsefreaker for det.. Er tross alt færre av dem enn Amerikanere.

  Uansett, knall innlegg! 🙂

 84. Jeg har ikke lest samtlige innlegg i denne spalten, men kan ikke se at det amerikanske juridiske system er blitt kommentert. Særlig juryordningen «over there» kan føre til utslag som gir en europeer «hakaslepp». Jeg drøftet dette med en amerikansk jurist i forbindelse med en spesiell sak og han sa rett ut at han var «ashamed» over den praksis som ble utøvet på det området av rettsordningen.

 85. Sannhet 1: Nordmenn er fete og usunne
  Vi bruker bilen for å kjøre en kilometer for å handle, vi spiser ferdigmat, og stapper i oss potetgull og andre herligheter foran TV’en. Vi er dårlige til å besøke legen, og vi trimmer i mindre og mindre grad. Sport er blitt noe vi ser på TV.

  Sannhet 2: Nordmenn spiser massevis av Junk-food
  Det finnes knapt gode restauranter i Norge. De aller fleste driver å varmer opp halvfabrikater og rører sammen sauser fra Riebe (Toro). Favorittmaten i Norge, er Pizza med ekstra ost, Løvbiff med Bernausaus, Kebab med chips og pølse i brød. Dessuten er McDonalds og lokale gatekjøkken meget populære.

  Sannhet 3: Nordmenn er dumme
  I Norge har selv undervisningsministeren gått ut og fortalt at han ikke studerte på universitetet. Vi må ha fagbrev for å vaske gulv, og for å sitte i kassen på butikken. Høgskoleutdanningen som tilbys, er i de aller fleste tilfellene det vanlige bedrifter burde tilbudt som arbeidsopplæring, og det på vesentlig kortere tid enn høgskolene bruker. Ekte utdannelser er det få som tar, og det hele er blitt et system for å holde ungdom borte fra arbeidsplassene til fordel for lavere arbeidsledighetstall.

  Sannhet 4: Om du ikke har penger, får du ikke helsetilbud
  Helsetilbudet i Norge stinker. Selv for en enkel legekonsultasjon må man betale egenandeler i dyre dommer. Dersom man skulle behøve sykehusplass, må man bo i en korridor, og regne med flere ukers ventetid. Sykehusene er fulle av resistente bakterier og virus, som ofte gjør at du er sykere når du kommer ut, enn når du dro inn. De ansatte er mer opptatt av egne kaffepauser enn pasientenes velferd. I Norge har vi et elendig sykelønnsystem, som gjør at man betaler en formue for at folk som med vilje og uten sykdom, holder seg borte fra jobben og hever full lønn i stedet.

  Sannhet 5: I Norge har vi ingen velferdsstat
  De fleste i Norge som faller utenom systemet, ender opp med å motta en minimal sosialtrygd. Du har ikke lov å eie noe, dersom du mottar denne. Den er likevel ofte høyere enn det du ville hatt utbetalt etter skatt om du var i fullt arbeid. Dette fordi skatter og avgifter er så høye at arbeid knapt lønner seg. Dersom du faktisk jobber hardt, blir du straffet, fordi du må betale inn til et korrupt system som spiser opp pengene før de faktisk gjør noe godt for samfunnet.

  Sannhet 6: Bare de rike får god skole og utdannelse i Norge
  Skolen i Norge er de siste 15 årene gjort om fra en kunnskapsskole til en holdningsskole. Det vil si at man ikke lengre har fokus på å lære fag, men lære holdninger. Dersom du skulle ha økonomi til å tilby ungene dine en ordentlig skole er det selvsagt et problem at det ikke finnes noe alternativ til den offentlige skolen i barne- og ungdomstrinnet. For videregående skoler er det lite valgfrihet, og alle blir kastet inn i en kvern hvor man skal lære allmenne fag man i fremtiden aldri får bruk for, kun for å kvalifisere for de dårlige høgskolene, hvor det hovedsakelig læres bort svadafag som bruker hele semestre på å lære bort ting som man burde lære på kun få timer. Høyere utdanning er også dyrt, siden det ikke gir seg utslag i annet enn en bedre betalt jobb etterpå, hvor differansen forholdsmessig i forhold til andre yrker, forsvinner i økt skatt.

 86. amerikanere eg faen det dummeste folkeslaget som finns. trenege ikkje någen måling for å finna ut det.
  Når de velger bush som president, bevise at de ikkje svive på alle pluggene, men og gjenvelge han. det e faen tein på at der er noe gale med dem

 87. Hvor mange prosent er amerikanerne av verdens befolkning. C7%?
  De rår over mer enn 35% av verdens resurser og greier og fordele dette slik at 12-15mill. amerikanere går sultne til sengs hver dag. Har selv mange gode opplevelser i amerika, truffet mange gjestfrie mennesker o.s.v.
  At amrikanerne er dummere enn andre tviler jeg på, men som innbyggere i en stor nasjon som ikke behøver å krøsse andre, er dem kanskje litt mindre opptatt av andre, hvem faen bryr seg om hvor små land i Europa ligger.

 88. Adam Smith, er ikke det virkelige navnet mitt da luringen. Jeg er 100% norsk (hva nå det egentlig betyr 😉 )

 89. Det ble uventet ekstremt mye respons på dette innlegget. Hadde jeg vist det havnet på VG sin forside skulle jeg tatt meg litt mer flid med rettskriving og referanser. Nå har jeg i alle fall fått lagt inn referanse til IQ undersøkelsen.

  Innlegget er jo i stor grad subjektiv basert på egne efaringer, så jeg håper ikke folk tar dette alt for seriøst.

  Selv om det er unøyaktigheter så har i alle fall mange her kunnet komme med utfyllende informasjon. Jeg takker alle som har vært med på å gi et mer nyansert bilde og komme med referanser til fakta, og egne erfaringer. Det blir en fin balanse til det jeg selv har skrevet.

  Ellers kan jeg jo observere at en del nordmenn har ryggmarks refleks mot å si noe positivt om USA. Man er liksom Bush tilbeder så snart man sier noe positivt om USA. En får jo bare lese andre innlegg her og se at jeg ikke alltid er så positiv til USA.

 90. Jo fattigere amerikanere desto mer patriotiske og enda dummere er dem.
  Typisk forskjell er:
  De som har penger og de som ikke har penger.
  De som har penger til å reise ser med en gang forskjellen på det «frie» Amerika og resten av verden. De ender som regel med ett inntrykk av at Amerika ikke er så bra som de en gang hadde inntrykk av.
  Ellers har de som regel råd til de «gode» skolene som faktisk er gode skoler som utvikler dem som menneske og gjør dem smarte.

  De som ikke har penger blir sittende igjen med sitt snevre syn på Amerika som «land of the free», og denne gruppen er den typiske seer av kanalen FOX news. FOX news er den reneste form for propaganda. (Amerika og Bush er heltene, mens resten av verden, og spesielt midtøsten er skurkene).
  De fattige har som regel ikke råd til de «gode» skolene og ender ofte opp i militæret der utdannelse er gratis. Disse menneskene er de du hører om i Irak-krigen. (De fattige)
  De har ofte navn som Billy-Ray og lignende. Den fattige delen av Amerika finner man ofte utenfor storbyene midwest og sør i Amerika. Dette er i hvertfall mitt inntrykk etter å ha jobbet der noen år. De nordligste statene og kyststatene som grenser mot Canada og er de statene som tar i mot mest utlendinger ser ut til å være normale oppegående mennesker.

  Men det finnes jo mange mennesker i USA og man kan ikke ta alle over en kam.
  De har uansett verdens beste land å bo i, sett bort i fra de som bor der, mest penger i verden, uten å tenke på pengene de skylder, verdens ledende romforskning som drives av tyskere og andre utlendinger. De har Camron Diaz, Jennifer Aniston osv. Og hvordan kan man hate et land som har så stor selvironi at de tør å ansette en komiker som President?!? =0)

 91. Noe sier meg at du aldri har vært i USA. Ignorans og idioti er ikke det samme. Mange amerikanere vet ikke så mye om omverdnene, men det betyr ikke at de er dumme eller ikke vet noe om resten av verden. Det er vel heller du som framstår som dum og ignorant med en slik lite reflektert kommentar.

 92. Var satt litt på spissen da. Er vel strengt tatt ikke miniskjørt, men korte skjørt. Men det er uanset langt mer vanlig enn i Norge hvor flere går i olabukse.

 93. «Man er liksom Bush tilbeder så snart man sier noe positivt om USA.»

  Presidenten representerer folket. Folket velger hvem som skal representere seg. Hva i dette har du misforstått?

  Videre har disse tullingene valgt Bush som president 2 perioder på rad. Bare det alene er nok til å konkludere med at amerikanerne flest er idioter.

 94. Har oppdatert, artikkelen så du kan sjekke selv. Spredingen er basert på standard avvik på IQ testen. Så det påvirkes ikke at av de 1000 smarteste i USA er smartere enn de 1000 smarteste i Norge. Måten du må se på dett er at om en plukker ut tilfeldig f.eks. 1000 stykker i Norge og 1000 stykker i USA, så er f.eks. de 10 smarteste i USA smartere enn de 10 smarteste i Norge.

 95. Snakket aldri så mye med amerikanere om dette. Men mine fjerne slektninger i Utah var så klart stort sett for dødstraff. Men Utah er jo en utrolig konservativ og relgiøs stat. Så det er vel å forvente. Dipa, nevner forøverig noe om dette i sin blog.

 96. Det er lett å sitte å være bedreviter her i Norge. Det som står i Amerikanse medier er helt andereledes enn i Norge. I Norge er det konstant svartmaling av republikanere og Bush. Sier ikke at jeg er tilhenger av Bush. Det er jeg slettes ikke, men det utrolig unyansert det som skrives om Bush i Norske medier.

  Jeg tror også du hadde hat en annen oppfattelse hvis Norske medier var som Amerikanske og hva folk rundt deg mente var såpass anderledes som det er i USA.

 97. Du misforstår hva kommentaren var rettet mot. Flere gir inntrykk av jeg skulle nærmest være en slags nesegrus behundrer av USA fordi jeg sier noe positivt. Det sier vel egentlig mer om dem enn meg.

  Jeg skjønner heller ikke hvordan folk kunne velge Bush, men igjen det blir latterlig å konkludere med at det betyr amerikanere er dumme. For det første stemte rundt halvparten ikke på ham, og for det andre så er ikke Bush en så stor idiot som han framstilles i Norge.

 98. Media/filmindustrien har det som sin hjertesak og fremstille USA som noe det ikke er. På filmer bor ofte familier med normale inntekter i enorme hus, med store velpleide hager i fantastiske villastrøk. Av egen ærfaring (min familie på morssiden bor i Orlando) vet jeg at dette er langt fra sannheten.

 99. Helt utrollig egentlig at det er så stor interesse om hvorvidt amerikanere er feite eller ikke. Det å si at amereikanere, eller hvem som helts annen nasjonalitet, er det ene eller det andre, er helt tullete. Det finnes varisjoner på alle områder blant alle nasjonaliteter.

  Når det gjelder helsevesnet har Mr. Smith helt rett. Det finnes ordninger som er ment å fange opp de som eventuellt ikke har råd. Størstedelen av de uten forsikring er men i alderen 18 – 30, som velger å ikke tegne forsikring.

  Når det gjelder universitet, er det helt håpløst å se at man mener at kun Ivy League skolen er bra. Gikk selv på en Big Ten skole, og disse skolen er blant de aller beste i verden, og offentlige.

 100. » For det første stemte rundt halvparten ikke på ham»

  Litt over halvparten stemte på han, derfor kan man konkludere med at mesteparten av amerikanerene er idioter.

  «og for det andre så er ikke Bush en så stor idiot som han framstilles i Norge.»

  Du mener, som han framstilles i hele verden, bortsett fra USA? Ja, for det er ikke et land han ikke framstilles som en idiot, bare ta en titt rundt på nettet. Er ikke så mange fan-sites akkurat.
  Dessuten er det ikke måten han blir framstillt på i resten av verden, det er måten HAN framstiller seg selv på. Det er valgene han gjør. Det er krigene han starter. Det er de idiotiske talene sine. Det er de uendelige feilene han gjør. Alt dette, samt mye mere er grunnlag nok for å konkludere med at han er en idiot. Det kreves idioter for å velge en idiot til å styre landet sitt.

 101. Hvorfor krangle om norge og usa, norge?
  Husk att norge er mange færre enn usa da, så man kan ikke si att Usa har flere «feitere» folk enn Norge.

 102. USA er så mangt, og det finnes jo ikke noe folkeslag som genetisk sett er verken dummere eller klokere enn andre. Ei heller amerikanere.

  Men et eller annet må det jo være med det amerikanske samfunnet som får dem til å gjenvelge en så gjennomført hjernedød president som Bush, og selv tror jeg problemet er mediene. Absolutt alt er kommersielt, og når kommersielle aktører styrer på den måten så vil de sile all informasjon slik at folket ikke får den informasjonen de bør få.

  Amerikanske universiteter er utvilsomt meget bra, og universitetsfolk er svært intelligente. Problemet er at folk med universitetsutdanning blir uglesett av den jevne amerikaner og har i realiteten ingen makt. Det er litt sammenliknbart med hvordan typiske FRP-velgere ser på intellektuelle i Norge, men mens FrP’erne her i Norge er i mindretall så er faktisk _flertallet_ av amerikanerne ganske lik FrP’ere, og tilsvarende skeptisk til høyt utdannede.

 103. Jaja. her i gamle mor Norge sitter vi stort sett på ver vår tue å skuer inn i vår egen navle og sier hadde alle vert som oss, hadde vi hatt det bra. Glemmer da i all vår selvrettferdighet at de demokratiske prinsipper som vi styrer etter ppå mange områder er ygget på den amrikanske og den franske styringsformen.Skryter voldsomt over velferdsstaten vår. Hvilken velferdsstat?? Den som lar eldre mennesker dø i sykehjemskø? den som tilsier at eldre på sykehjem får dagens siste måltid kl 16 om dagen for så å bli lagt i seng fordi det ikke er ressurser til bemanning? Den som gir store forskjeller i hvilke muligheter man har ved examen alt etter hvor store ressurser mor og far har. Neppe.
  Den velferdsstaten som vi hadde, har dessertgenerasjonen(les 68erne) klart å ta knekken på i sin iver etter å mele sin egen kake.
  Vi er og så sunne her på berget at det vurderes alvorlig å legge avgifter på sukker på samme måten som tobakk fordi vi er blitt overvektige som folk. Så overvektig at det er til skade for folkehelsa.er vi da noe bedre enn på andre siden av havet?
  Vi har og et skolesystem som de siste 25 årene har spilt falitt.Det finnes ikke noe kunnskapskrav gjen, men alle skal tilpasse seg de svakeste leddene i undervisningen.Enhetsskolen kaller de den.Resultatet er at de normenn som kommer inn på universiteter i andre land( USA GB Frankrike.Tyskland, Tsjekkia mm) må slite som noen dyr for å venne seg til det faglige nivået og den arbeidsmengden som kreves.
  Når det gjelder smartness er det noe som er individuelt i alle kulturer og folkeslag.Men det skal ikke stikkes under en stol at i kulturer hvor det stimuleres til selvstendig tenking, er forutsetningene så absolutt bedre enn i kulturer hvor denslags er synd og skam og fører til steining og halshugging.
  Der må vel USA sies å være fullt på høyden og kansje i forkant av de flestet andre nasjoner. Og da vil det vel og være feil å si at dem er dumme? Men det er jo klart at i en kultur hvor det å stikke frem hodet sitt i tide og utide for å slenge med leppa,dukker det opp mye rare utsagn da.
  Dette er vel i bunn og grunn mine tanker om temaet, synes selvfølgelig ikke allt er rosenrødt overthere, men savner nyanser i det offentlige rom

 104. Det var en som skrev noe sånt som at de som sier at andre er dummer, er dumme selv. Faktum er at dette dessverre er beskrivende for majoriteten av nordmenn, navlebueskuende som vi er.

  Folk svarer i denne bloggen at nordmenn er så mye smartere enn amerikanere, men hvor smarte er egentlig de som sier dette? Norge er et lite og rikt land. I USA finnes det byer som har flere innbyggere enn det vi har i hele Norge, og når vi tenker på hvor stort USA er og hvor mange store byer og hvor mye folk som bor i landet generelt, er det intet annet enn latterlig og hårreisende at amerikanere generelt er dummere enn nordmenn. For hvem er det som utviser manglende kunnskap og innsikt her? Jo, det er nordmennene som svarer i denne bloggen.

  Disse folka dette gjelder, uttaler seg bombastisk om sin egen innsikt og manifesterer samtidig sin egen utvitenhet og trangsynthet uten å være klar ovet det selv. Jeg lurer på om det ikke er i nærheten av definisjonen på dumhet.

  Foruten det faktum at nordmenn lever i en liten boble med mye teorikunnskap og solide samfunnsgoder men uten oversikt og perspektiv, har vi også mye å lære av hvordan amerikanerne lever sammen. Riktignok er det mye utdanningsproblemer, rasisme, vold og galskap generelt, men det hadde det også vært i Norge hvis vi var like store. Poenget er at amerikanere er mye flinkere til å håndtere ulikhet blant sine medborgere, det vi her i Norge så fint kaller for «mangfold». Problemet er at vi bare snakker om det. I USA fungere det. Selv i monokulturelle miljøer er amerikanere flinkere enn nordmenn. Nordmenn fremstår som uhøflige, redde og kalde i forhold til amerikanere.

  Det er altså ikke noe som er mer frastøtende og skremmende enn folk som ikke er klar over sin egen utvitenhet og mangel på livserfaring.

  På tide å utvide horisonten og feie for sin egen norske dør.

 105. #82

  «Hahaha…lær deg historien. Russland var mye tidligere ute med å sende folk til månen enn USA»

  tja… det var nok USA som var først gitt.. trodde egentlig de fleste viste om dette. men men

  som mange andre her har sagt. at Bush fortsatt styrer USA, er et bevis, på at Amerikanere flest er ignorante, uvitende, og ja. idioter… hvertfall hvis du ser på undersøkelser som folk her har vist. når 40% av de som nettopp er ferdig med grunnskolen ikke vet hvor Irak er engang??? og halvparten ikke greier å si hvor Washington DC er på et kart??? nei. flaut at de «styrer» verden.

 106. Først: å angripe noen for rettskriving på en blogg er klassisk hersketeknikk.

  Takk for interessante observasjoner. Jeg er norsk, men vokste opp i USA, og er i dag gift amerikansk og boende i Norge.
  Stereotypier er og blir stereotypier. Det er veldig store kulturforskjeller mellom USA og Europa, noe som blir litt kamuflert av den kommersielle underholdingseksporten fra USA, og adopteringen i Europa av alle symbolene som blir brukt. Vi tror vi er likere enn vi er og bedre i stand til å tolke hverandre.

  USA er middelklassens land, hvor hver og en er sin egen lykkes smed, på godt og vondt.

  I USA settes frihet veldig høyt. Landet ble grunnlagt av undretrykte (og noen eventyrlystne) europeere som flyktet fra den ufrihet som fattigdom, religionsforfølgelse, føydalisme, og klassesystemer medførte, til et meritokrati hvor det som betyr noe er hva du oppnår, ikke hvor du kommer fra. Denne pionerånden, basert på individuell frihet, lever fremdeles i USA i dag, og er noe av grunnen til at så mange amerikanere skal ha seg frabedt at en sentral myndighet skal bestemme om de skal få bære skytevåpen eller ikke.

  Etter min mening er det også grunnen til den innbitte skepsis til føderale myndigheter og alle nasjonale forordninger som er finansiert av skattepenger, hvor pengene skal gjennom det som oppfattes som ineffektive pengesløsende korrupte byråkratier. Man er selv ansvarlig for sin egen skjebne. Effektene av dette virker hjerterått på vesteuropeere som ser fattigdommen og problemene enkeltpersoner med kroniske og farlige sykdommer får når de ikke er en del av den arbeidene hvite middelklasse. Et finmasket sikkerhetsnett som i det de skandinaviske velferdsstatene opererer med i dag, hvor myndigheten ser gjennom fingrene med utstrakt missbruk, for å være sikker på at ingen faller gjennom tror jeg ikke ville kunne fungert i USA.

  Jeg tror noe av initiativet, skaperånden og fleksibiliteten som ligger til grunn for den amerikanske økonomien eksisterer fordi man vet at sikkerhetsnettet ikke er der. Man må gjøre noe for å klare seg.

  Riktig eller galt; det gjør ikke amerikanerne dummere enn vesteuropeere. Det er en kulturforskjell, og noe vi som europeere må ha i mente når vi diskuterer med amerikanere eller rikets tilstand USA.

 107. jeg leste en gang om en innbruddstyv som brøt seg inn i et hus, snublet i en støvsuger, falt ned en trapp og knakk forten, som saksøkte familien «han var på besøk hos» for flere mill.dollar og som vant rettsaken.
  eg har også hørt om flere lignende latterlige tilfeller.
  Så:er dette bare myter eller er det en realitet???

 108. Trodde dette var noe alle var klar over. Men tydelig at alt for mange går på limpinnen når klassekampen vil sverte USA. Men som en annen sa. Det er mange nyanser og det er alltid noe midt i mellom.
  Men det er ikke uten grunn at USA siden seint på 1800-tallet har vært kjent som smeltedigelen 🙂

 109. Når det gjelder feite mennesker her i USA, må jeg si at det også er en rasesak.
  Svarte for eksempel, særlige i sørstatsområder er kjempe glad i mat som er steket….good old country fried chicken for eksempel. Man blir feit når man spiser slik mat hele tiden. Meksikanere spiser også usunn mat i kulturen deres. Noen skrev i tidligere om Phoenix……joda, fult av meksikanere med sin usunnmat. Det kan ikke sammenlignes med våres kystområder med byer som LA og New York……..folk der er tynn nok og spiser mer sunn mat.

 110. Regner med du mener at de er tjukke på grunn av kulturen deres og ikke at besteme raser medfører bestemte kulturtrekk.

  Men ikke enig at alle hvite er tynne nok og spiser sunt. I det statene jeg har vært så synes jeg at også at flere hvite spiser mer usunnt enn f.eks. folk i Europa. Er mange feite 40-50 åringer.

  Men som jeg nevnte så er det jo en ganske stor gruppe helsefreaker i USA, men gjennomsnittelig er det nok fortsatt mer usunn spising der. Det viser jo statitiskk over fedme også, som andre har nevt her tidligere.

 111. Det eneste jeg synes er underlig i USA er at de vil ikke at staten skal blande seg inn i økonomiske spørsmål. Der vil man ha så mye indviduell frihet som mulig. Men når det gjelder ikke økonomiske spørsmål som: Homofili, abort, drikking, røyking, narkotika, prostitusjon, sikkerhet osv da vil de plutselig at staten blander seg inn til de grader.

  Og at private firma lager mase lover, regler og begrensninger er liksom helt årleit. Føler i praksis ikke at man nødvendigvis er så friere i USA.

 112. USA-«bashing» er populært blandt de lavere intelligensgrader i Norge, lest artikkelen?

  Jeg kan ikke gi link, men jeg leste her om dagen at en test av politisk syn og intelligens viser at sammenhengen mellom å være dum og venstreorientert er statistisk bevist i dette tilfelle. Det var grovt overrepresentert også. Komisk.

  En annen ting er at amerikanere setter seg på et spor, og the average Joe er byttet ut med trangen til å blin best i iallefall NOE. Amerikanere satser hardt på en ting i stedet for å utdanne seg generelt, derfor kan en proffessor i Biologi faktisk svare feil på helt enkle spørsmål fra andre fagområder.

  Mange amerikanere er dumme generelt også, det er en slags klasse for seg selv, i Norge kaller de seg forøvrig sosialister.

 113. So by pointing out a few exceptions to the «rules» you are debunking myths? As a US citizen, I would argue that compared to much of Europe, the myths are generally true. I won’t bore you with the details, but many retired Americans have over a thousand dollars in out of pocket medical costs. Community colleges are generally looked down upon. Look around the US if you want to see obesity. Look at American «foreign policy» as a measure of American «stupidity.» Have I said enough?

  And my apologies to Canadians for the use of the word «American» in this context.

 114. Har en kommentar til myte 4:

  Er en sammenligning av USA, med en befolkning på ca 300 mill, mot Norges befolkning ca 4,7 millioner virkelig representativt?

 115. Tenkte jeg ville si en ting som beskriver amerikanere, nemlig dumhet og grådighet :

  «Marerittet til den koreanske familien begynte i mai for to år siden, da kunden Pearson ble utnevnt til dommer og leverte flere dresser til renseriet. Da han kom tilbake for å hente dressene noen dager etter, manglet det ett par bukser. Han krevde da prisen for hele dressen tilbake – over 1000 dollar.

  Men en uke senere hevder eierne av renseriet at de fant buksene. Dommeren hevdet imidlertid at de ikke er hans, og bestemte seg for å trekke eierne for retten.» Sitat fra http://www.aftenposten.no

  Søkmålet var på 65.000.000$

 116. Men hvor mange som er helsefreeker og hvor mange feite, eller hvor dumme de er har du jo ikke regna etter hvor mange de er^^ hadde du sett på flesteparten av menneskene selvom de har den «smarteste» skolen i verden de er utrolig mange fler eenn oss her i lille Norge 😉

 117. 6, snart 7 milliarder mennesker… Og økende… Hvor skal alle sammen bo, spise og ha som arbeid? Om alle mennesker skulle ha lik sjanse uansett hvor late, dumme, syke de var, som her i Norge…

  Planeten holder ikke uendelige ressurser, vi har kjempet i mot «survival of the fittest» i ørten tusen år, USA ser ut som den første tilnærmingen tilbake til den.

  Barneskolelære: Et menneskeliv er uendelig mye verdt.
  Ungdomsskolelære: Jorden er i ferd med å bli overbefolket.

 118. Det er jo så klart snakk om prosentvis og ikke i absolutt antall, ellers hadde jo sammenligningen vært helt meningsløs.

 119. Dette er jo ekstremt tilfeller da. De fleste amerikanere går ikke rundt å saksøker hverandre for slike fantasi summer. Amerikanere er dessuten stort sett ganske generøse etter min erfaring. Ikke grådige.

  Men så klart at slike ting i det hele tatt skjer betyr jo at det er et par feil med samfunnet.

 120. Hvorfor skulle det være noe problem i forhold til myte 4? Hvis ønskelig så kan du jo sammenligne med hele Vest-Europa det er rundt 300-400 millioner mennesker. Dvs omtrent som USA. Konklusjonen blir den samme.

 121. No, obviously there are issues in the US. And I don’t try to belittle them. But the problems are so frequently exaggurated that it becomes ridiculous. I thought it was in place to give a slightly more balanced view.

  But your comment is a interesting. Doesn’t all the US-bashing annoy you? Or you think it is warranted?

 122. Gøy å lese disse innleggene!

  Da jeg var i NY for første gang og tok mitt første mat-butikk besøk fikk jeg sjokk. Alle matvarer var i større poser, bokser og pakker, det var umulig som «normal» nordmann å finne seg en ordentlig snack. Husker godt jeg var ute etter en pakke kjeks, men fant bare «pakker» som vi kjenner som potetgull-poser osv…
  Handlekurvene til kundene hadde alle sammen de mest usunne fellestrekk, hvitt brød, majones, brus, chips og selvfølgelig mer fast food ( hva de kaller Tv-Dinner).

  Triste greier…

 123. Har ikke lest artikkelen, har du link?

  Ellers er jeg ikke helt enig med deg angående spesialisering. Noe av poenget i Amerikansk skole er jo nettopp å ha bredde. Det er noe de faktisk er opptatt av å understreke selv som en styrke ved det amerikanske skolesystemet.

  Når man begynner på universitetet så er første året nesten utelukkende «liberal arts» dvs historie, engelsk, geografi, geologi osv. Omtrent som allmenn fag.

  Amerikanere begynner å spesialisere seg langt senere enn oss. Skal man f.eks. bli elektrikker så kan man ikke ta den utdannelsen på videregående. Det gjøres på college.

  Men det fokuseres aldri så mye på land utenfor USA, så det kan forklare at de vet lite om geografi og historien til andre land. På den annen side hvor mye er det egentlig vi lærer om land utenfor Europa i Norge? (USA er jo på størrelse med Europa)

 124. USA har slettes ingen tilnærming til det. Det er nettopp de fattige og underpriviligerte som får mange barn. Dårlig helsestell for deler av befolkningen fører bare til at folk dør tidligere. Det påvirker ikke folketallet. Da måtte i så fall de fattige dø veldig tidlig men det gjør de ikke. De rekker å få barn.

  Dette var den analytiske delen av svaret mitt. Rent humant sett er jo hele holdningen til til å spy av. Er du tilhenger av sosial darwinisme?

  Det er vel forøvrig først og fremst sosialister som mener jorden er i ferd med å overbefolkes. Ressurser er et relativt begrep. Mengden ressurser er avhengig av teknologi. Jo mer avansert teknologi jo større mengder ressurser er tilgjengelig for oss. Pris spiller også en rolle. Kanadisk «tar-sand» olje var ingen ressurs intil prisen på olje ble så høy at den kunne utvinnes økonomisk.

  Se forøvrig på land som Norge, USA og Australia. Det er jo land som er nærmest folketomme. Bare i Australia kunne det bodd 100vis av millioner flere mennesker (plass messig). Ikke helt sikker på vannforholdene.

 125. Tja, har lest litt her om politik og amerikanernes dummhet. Bush er dumm og et problem i verden. Jeg tror at alle her er enige. Han kommer til å bli USAs verste President i noen sinne. Enda verre ble han valgt inn 2 ganger (loven er bare 2 ganger…4 år hver).

  Jeg skjønte Bush var idiot fra begynnelsen. Jeg stempte IKKE på Bush! De fleste som jeg kjenner og vanlige mennesker i USA ikke stempte på Bush.

  Bush vant begge runder fordi han er republikaner og partiet er mot abort. I tillegg, som konservativens partiet, er de ikke vennlig mot homofilekteskap. Plutselig var det en religiøs sak.

  Når Bush vant republikanerens valget (første valget blant andre republikanske kandidater før nasjonalvalget mot andre partier) ble mange konservative religiøse personer engasjert og motivert fordi da hadde de en kandidat som hadde samme tenking om religiøse og såkalt moralske saker som de. Mange i USA stempte på Bush pga. hovedsaken….Abort! Alle andre sakene tok plassene sine bak abort. Krig i Irak? Ja, så…….nei abortsaken var viktigere for disse menneskene.

  Kristne-evangelister har penger og makt i USA. Det er de som fikk folk til å stemme, folk som kanskje ikke ville stemme ellers….og de stempte på Bush…millionsvis. For ekemple… foreldrene til X’en min i Minnesota har ikke mye penger og har IKKE peiling over hva som skjer i verden i tillegg til hva som skjer i USA. De oppvokste som strenge katoliker og stempte på Bush kun pga. abortsaken. Det var en sånn moralsk plikt for dem. Tenk på en slik situasjon kopiert rundt i landet.

  Til slutt så det ut slik: Begge kystene og delstater langs grense til Kanada stempte på kandidaten i det demokratiske partiet. Resten av landet……i midten-og i den sørlige delen stempte på Bush…..your typical redneck states…! Vi som er lært og kommer fra «vanlige» områder var skikkelig forbannet at han vant……….og for en andre gang, enda verre men vi var i mindretall i forhold til folk som bor ut i landet…

  Jeg bor i Seattle nå og vi er ganske liberalsk. Delstater som Texas, Alabama og resten av sørstatene er som utenlandske land for oss. Vi forstår ikke hvordan de tenker osv. Dett er er generalisering og det finnes mange vanlige mennesker der også.

 126. Vil si noe viktig til #82 Annli:
  Russerne var i ROMMET før Amerikanerne ja, MEN IKKE på månen. Der har kun Amerikanerne vært. Gjør research før en kommer med slike påstander..
  Vil ellers si at jeg er lykkelig eier av 1977 Pontiac Trans Am. takker USA og GM + flere for at de har produsert nydelige linjelekre biler som gir fra seg deilig V8 lyd. Har vært i USA 2 ganger,og ønsker meg gjerne tilbake:)

  GOD BLESS AMERICA

 127. Jeg forstår helt ærlig ikke all denne klagingen! Om USA er så mye bedre enn Norge; hvorfor flytter dere ikke dit da? Tydligvis er det helt forferdelig å bo i et land som er bygget på velferdsverdier som skal inkludere ALLE, så her er det jo ikke vits i å være.
  Jeg er personlig ytterst, ytterst, ytterst glad for at jeg er født og oppvokst i dette vakre landet som, ja, har sine feil(som alle andre), men som samtidig er fredfullt, har gitt meg et trygt og sunt liv og som sørger for at jeg får akkurat det jeg trenger. Og de som ikke liker det trenger ikke å bo her.
  Dette må forresten ikke ansees som en hets av USA. De har sikkert sine ting som er bra, selv om jeg kan se feil der også. Det jeg mener er: enten så gjør du noe med det du er misfornøyd med eller så slutter du å klage.

 128. The biggest difference between America and countries in Europe is the huge spread of people. Technically speaking this results from the rather larger populous than its European counterparts. The U.S. has some of the dumbest inbred hillbillies in the world but it also has some of the smartest scientists, doctors and you-name-its. Americans are not stupid. To be frank, the school system in the U.S. is about two or three years ahead of the European countries until the college stage which is a global standard.

  People say «Americans are so stupid», that’s a false statement. What’s the chemical composition of Iodine? Any American could have told you that. What people should say is that «Americans are so ignorant», because they are. The media is so filtered and government biased that it’s an inevitability for people not to be ignorant. Then again, there are a lot of people in the states that are as little ignorant as you can be. Unfortunately, though most of their rights are guaranteed in the constitution, they are not upheld. About 90% of the people in the U.S. thinks that Iraq was directly responsible for 9/11. Why? Because that’s what the media has told them. You’re probably thinking «That’s absurd!» (or something less intelligent – I don’t know you), but you would probably have been thinking the same thing if you had been presented with the information that the people in the United states has.

  The biggest killer in the United States is heart disease. From that you can easily say that a lot of people are overweight or excessively fat. However, this does not mean that every single person is, nor does it mean that every single person eats junk food. That, sir, is just ridiculous.

  To be quite honest I can’t stand living in the U.S. because not meeting the high expectations for being ignorant, I get into a lot of arguments. People here will never accept being wrong, so please, I’m not arguing for the U.S., but these «myths» are just, well, retarded.

 129. 1. Stort sett er amerikanere feite og usunne. Det er ikke en myte. (men det betyr ikke at de er feitere enn nordmenn)
  2. Stort sett spiser amerikanerene mye junk food. Det er ikke en myte. (men det betyr ikke at de spiser mer junk-food enn nordmenn)
  3. Stort sett er amerikanere dumme. Det er ikke en mye. (men det betyr ikke at de er dummere enn nordmenn)
  4. Dersom en ikke har penger sa far en ikke behanling pa sykehus. Det er ikke en myte. Men det er jo slik mange andre steder ogsa.
  5. USA har ingen velferd stat. Det er ikke en myte. Men slik er det jo ogsa mange andre steder.
  6. Bare de rike far god skole utdannelse i USA. Det er ikke en myte. Men slik er det jo ogsa mange andre steder.

  Til avslutning, sa er poenget at USA er ikke noe bedre eller verre enn mange andre land. USA er kapitalistisk der menesker ikke er verdt mere enn det som de kan produsere. Det er ikke en hemelighet. Amerikanerene er stolte av det. Og de som jobber seg oppover i statusen lever ganske bra. De som ikke tar sjansen og utnytter det kapitalistiske systemet blir fattige. Dette er ikke noen hemelighet. Det er grunnlaget for okonomien i USA.

  Hvordan vet jeg dette? Er fra Norge og ble amerikansk statsborger og har bodd her i 25 ar. Har reist rundt i 35 av statene og sett forholdene.

  Mytene er derfor korrekte, selv om mange i norge ikke liker a inromme at USA er kapitalistisk og at det er penger som styrer samfunnet.

 130. Det er sansynligvis like mange med Norsk avstemning i USA , som Nordmenn i Norge .(Squerhead,ble de kallet i NY ) Kansje det derfor det er mye negativt der over hvert ?. Nordmenn har kansje tatt det med over ? USA er en stor del av kontinentet Nord Amerika og folk klare seg for det meste bra der om lokal geografi , hva vet vi verdensmestre om språk og hoved stad i Koratia , Litauen og Belgia ? . Hva er Norge ,ikke halve av New York . Vi må ikke være så veldig selvgode. Ja det er mye dårlig i USA , men er det så veldig bra i Norge , eks Helge fylla ,misunelse , mye narkomane på gata ,samfuns tapere mm .Mye dårlig arbidsmoral mange arbeidplasser OL. Folk like vist at staten i Norge styrer oss ? . Det som skader USA mest etter min mening er nok Hollywood og TV filmer . Om en ikke har vært der tror en kansje det er slik sammfnnet er der over.. Vil ikke gjøre USA rosenrødt .Det er det ikke . Det er mye som stemmer både posetivt og negativt som nevnt i flere innleg , hvertfall slik jeg kjenner USA etter flere reiser dit . Vennlig hilsen Ordblind Norsk født Nordmann .

 131. Men de har daarlige dasser – jeg tetter dem hele tiden (men ikke naar jeg er hjemme i Norge). Det kan jo vaere flere hypoteser:

  Dassene hjemme er bedre enn de amerikanske.

  Gluntene mine i USA er sterkere fordi kosten er forskjellig fra kosten i Norge.

  Jeg bruker for mye papir. (har testen den hypotesen, det hjelper ikke aa skyll ned foer jeg torker raeva.)

  Har andre nordmenn samme problem naar de reiser i USA?

 132. Jeg har bare en liten kommentar til den college/utdannings teorien. Norge er ikke akkurat det beste i verden heller. Jeg kunne f.eks ikke fullføre min utdanning i Norge. Kunn ta to år, og disse måtte jeg ta på privat høyskole, fordi utdanningen finnes ikke på «offentlige» univetsitet. Jeg har da beltalt 120000kr i skolepenger for denne utdanningen, og nå etter å har fullført siste året i Australia, ( som kostet 80000kr) endelig fått den bacheloren jeg alltid har hatt lyst på, men har dog betalt 200000kr i skolepenger for den.

 133. Kjaere Bengt (kommentar 15).

  Du er en tulling og rasist ellers ville du aldri klart aa ytre noe saant som: «Kinesere og indere har ikke samme evnen til sammarbeid og fri tenkning som europeere og amerikanere har. »

  Dette er omtrent lik tenke maate som «vitenskapen» som sa at svarte mennesker var dummere enn hvite mennesker paa grunn av kranie -strukturen (se Apartheid).

  Jeg jobber som ved et av Ivy League universitetene i USA og samarbeider med baade indere og kinesere. De mangler hverken evnen til aa tenke fritt eller sammarbeids evne.

  Hold kjeft foer folk forstaar hvor jaevla dum du er, og takk gudene for at Norge har olje nok til aa subsidiere dinn dritt jobb saann at du aldri maa konkurrere mot indere eller kinesere.

  Or in short: Eat shit and die.

 134. amrikanere er dumme! Det er bare det at det finnes så mange av de at det må være noen smarte og de får jobb hos NASA eller universitet 😛
  men den gjennomstnittlige amrikaner vet ikke forskjell på afrika å asia. Spør du en amrikaner om «et land på U» så svarer de»I dunno manyoubitch».

 135. Klart amerikanerne er dumme. Det var ikke akkurat intligensiaen som utvandret fra Europa; men heller fattige, arbeidsledige og syke.

 136. Hæ?! Synes det først og fremst er folk som klager på USA her jeg. Så hvis noen skulle ta konsekvensen av klagingen sin så burde de jo flytte til Norge! (Åh nei der bor de vist allerede 😉 ).

  De fleste andre sier noe positivt om USA, uten å rakke ned på Norge. Det må jo være lov. Det er så mye usakelig drittkasting om USA til vanlig i dette landet.

  Forøvrig liker jeg Norge best, og jeg driver passe mye USA-bashing selv. Men det går jo an å være litt sakelig. Det går ikke an å si at alle amerikanere er dumme, egoister, grådige osv, som enkelte synes å hevde.

  Noen klager over hvor ignorante amerikanere er, men de er jammen ikke særlig opplyst selv om forholdene i USA.

 137. What do you mean by 2-3 years ahead? It is exactly before college stage were American schools have poor performance compared to their European counterparts (as PISA and OECD studies show). It is the University system were America excels.

  And this thing of size and spread of people I don’t quite see the point of this argument. Sure Norway is much smaller than the US itself. But Norway can be compared to a within the US of the same population. The conlusions would be a lot the same. The whole of Europe could be compared to the US as if it was a union containing multiple states.

  Apart from that I agree with all you say.

 138. Så du mener fattige og syke, er dummere en andre? Du mener dette også ligger i genene? At de som ikke er like sukserike som andre har dårlige gener?

  Da blir det ganske komisk å lese at du kaller amerikanere dumme. De fleste her vil nok heller kalle deg dum i så fall.

 139. Har du spurt, eller har du kun sett på TV program som har som mål å drite ut USA?

  Jeg har reist mye rundt i USA og overraskende nok så har faktisk de fleste jeg har møtt vist hvor Norge er.

  Det er prosentvis flere amerikanere med universitets utdannelse enn i Norge og de har den samme gjennomsnittelige IQen. Så det er ikke noen grunn til å hevde at de er så mye dummere enn oss.

  De er ofte ganske ignorante om hva som foregår ute i ellers av verden men det er et resultat av fokuset til utdannelsen deres og dekningen til media.

 140. Har ikke vært i USA, men synes at det er skummelt når vi begynner å måle intelligensen til folk.. Hva måler vi ut ifra? Noen er kanskje ikke så flinke til å lese, skrive og formulere seg, men er ekspert på andre områder. Vet litt om det da samene ble stemplet som «dumme» og «mindre intelligente» av nordmenn helt frem til 80-tallet. Verden har forandret seg, og mange samer har tatt doktorgrad på forskjellige universiteter i Norge, og DA har de plutselig blitt kloke i alles øyne! Poenget er at intelligensen alltid har vært der, men vi har forskjellig fokus.

 141. Øhm…jeg ville tørre å påstå at det forgår en meget jevn klaging på både USA og Norge, og om du ikke har merket det så tror jeg du bør lese kommentarene dine bedre før du svarer.
  Dessuten vil jeg bare si at det å stille kritiske spørsmål ang. den største supermakten i verden egentlig ikke er en så dum ide (selv om jeg nå synes at det ofte blir diskutert helt urelevante saker som f.eks. junk-food! Vil de være usunne eller feite, ja, omså begge deler, så er ikke det vårt problem).
  Det går forresten myter (i Sør-Norge) om at vi nordlenninger har isbjørner springende (rundt lavoene våre, faktisk!) i snøen som aldri forsvinner, men dette er selvfølgelig også bare tull! Jeg har aldri sett en levende isbjørn, sovet i en lavo, og på sommeren plukker jeg blomster og klipper gress som alle andre i landet. (Jeg sier forresten ikke «Ka farsken» heller, og ikke kjenner jeg noen som gjør det.)
  Det vi burde snakke om er fordommer, ikke myter, for det er det dette egentlig handler om.

 142. Disse svarene burde vært en del av skoleverket. Utrylig mye forskjellige sva av alle nyanser! Jeg mener refleksjon burde vært et skolefag. Jeg mener dessuten at mer kunnskap bør innhentes fra andre kilder. At man leser slike innlegg er jo da en mulighet. En annen er videoer av gode foreleseere, og et tredje er å bytte ut tørre nyanserte skolebøker med gode bøker i alle nyanser og sammenlikne dem.

  Angående USA og Norge må jeg si meg enig i at aspekter må forandres mht politikken som føres. Norge må redusere samfunnsproblemer på mer kreativt og effektivt vis, uten at jeg går i detaljer nå og politikken i begge land bør ha mulighet til å kunne baseres i høyere grad av fakta enn det som foregår nå, fremfor å la følelser styre, som en av de tidligere innleggene nevnte stemte en fattig katolikk på bush fordi han var tilhenger av abort. En faktor som Obama kan endre her ville vært å gi økt støtte til fri journalisme.
  Og angående skatter sto det i vår historiebok at skattenivået i USA var på 20%, en annen kilde sier at det er 18%[1], mens det i Norge ligger på 25%[2]. Med kun SYV prosentsforskjell
  Dessuten er det å tvinge folk til å melde seg til å gå i hæren i USA til å ta opp lån som en person nevnte tidligere her, et gigantisk gapskratt mot den frie vilje spesielt om insentvene velgerene har til å stemme er såpass ureflekterte.
  I Norge mener jeg at man bør oppfordre folk til å ta høyere utdannelser og jobber, samtidig som gründere bør ta den gigantiske muligheten de har til å automatisere forskjellige næringer. Som dagligvarebutikker for eksempel. Hvis disse hadde vært automatisert kunne flere hoder gjort nyttige ting fremfor å leve som unyttige lavlønnede roboter. Vi har i realiteten ikke SÅ stort behov for dem i slike situasjoner. Skatter, som følge av høyere produktivitet kunne igjen støttet disse menneskene og bidra til at studenter slipper å bruke den lille fritiden de har på å være mekaniske slaver. Jeg vet hvordan det er jeg er en av de, og det er temmelig tidskrevende og jeg føler meg utrolig unyttig der jeg står og klistrer prislapper på kylligposer, mens jeg opprettholder mitt falske smil. Jeg er ikke tilhenger av revolusjon, men snarere av evolusjon, og vi lever i et samfunn hvor evolusjonen i mine øyne overskygger behovet for lav arbeidsledighet og «No kids left behind»-tvang som brukes i USA, Google it!, men som i praksis har mange likheter med i Norge med det inhumane karakterkjøret vi har. Jeg takler selv systemet dårlig og vet det derfor godt.
  Dessuten mener jeg at skatter kun bør komme fra to ting skadeomfang og behov. Det bør kalkuleres ut hvor stort skadeomfang en vare har. Som f. eks. alkohol, sukker, transfett(goooogleit!) og røyk fortjener da en høy skadeskatt, selv om man kan nyte det uten skade, tar man del i konsumpsjon av varer med stor skadevirkning fra et helhetlig perspektiv. Ved første gjennomtenkning tenker jeg at mat ikke «fortjener» skatt, men til gjengjeld er det behov for en offentlig institusjon som regulerer tryggheten på matvarer, så det er en «skadeskattfaktor». Men derimot snus kontra røyk, fører til lite skade, og ettersom jeg mener moralskatt bør fortsette å være et lite brukt begrep, men starte å være et mindre praktisert begrep bør dette skattes mye lavere. I følge en artikkel jeg leste i Dagbladet for en stund siden dør kun 5% av snusere som følge av snusrelatert sykdom. Derfor må skadeavgiften reguleres dertil. Eksempelvis øker snusing sjansen for bykspyttkjertelkreft med 67%[i følge WHO], som vel og merke generelt sett ligger veldig lavt hos den generelle befolkningen, og dermed ikke fører til en stor kvantitiv økning hos snusbrukere heller. Da kan man kalkulere utifra at en person igjennomsnitt lever i to år om man har fått denne krefttypen, og hvor mye dette vil koste. Deretter kan man regne ut hvor mye en gjennomsnittlig person med denne lidelsen (trass i at det blir en smule morbid) «koster». Deretter må man estimere andre relaterte fakta og årsaker til lidelsene og utgifter og i tillegg legge inn en margin, så staten ikke går i underskudd.
  Arbeidsskatt kan gjelde for mer generelle ting, som f. eksempel alderdomsrelatert sykdom og pensjon. Og selv om matkonsum er en allmenn ting er det allikevel viktig å være rigid i skillet mellom skadeskatt og inntektsskatt, da matkonsum er individuelt og et fritt valg!

  Takk. Kopier fritt om nødvendig. 🙂

  Kilder:
  [1]: http://www.askquestions.org/details.php?id=4032
  [2]: http://www.ssb.no/magasinet/analyse/art-2008-05-02-01.html

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s