Dalai Lama forvirret om forskjellen mellom kapitalisme og kommunisme

Dalai Lama sa nylig «Jeg er marxist». Some begrunnelse sa han:

Marxismen «har en moral, mens kapitalismen kun handler om profitt»

Her blander han sammen to begreper som desverre er alt for vanlige å gjøre. Kommunisme er en politisk ideologi, ergo kan den sier å ha en moral. Kapitalisme er et økonomisk system. Akkurat som planøkonomi er et økonomisk system. Skulle Dalai Lama sammenlignet kommunisme med noen måtte det i så fall vært med f.eks. liberalism eller libertarianism. Begge representerer politiske ideologier der tilhengerne typisk er tilhengere av kapitalisme som økonomisk system.

Kina kan forøverig vanskelig kalles kommunistsk eller sosialistisk. Jeg vil heller beskrive det som et diktatur med et kapitalistisk system. Det finnes ingen velferdstat i Kina. Er du  fattig og blir syke eller arbeidsledig er det ingen hjelp å få fra staten.

Reklamer

2 thoughts on “Dalai Lama forvirret om forskjellen mellom kapitalisme og kommunisme

  1. Jeg visste ikke at moralsk gehalt bare var forbeholdt politiske ideologier og jeg tviler på om Marx hadde kalt dagens regimer for kommunistiske. Jeg velger heller å se Dalai Lama sin uttalelse som en tilslutning til ideen om at mennesker må dele på godene. Verre tror jeg ikke det er.

  2. Nei det er det ikke, men han sammenligner to helt forskjellige ting. Enten sammenlign planøkonomi eller kapitalism eller liberalisme og kommunisme.

    Vanligvis er det ikke noe problem med å sammenligne kommunisme og kapitalisme fordi man implisit sammenligner to økonomiske systemer. Men Dalai Lama sammenligner moralen, som ikke kapitalisme sier mye om.

    Det er ingen ting i veien med å dele på godene innenfor et kapitalistisk system. Norge er jo f.eks. et kapitalistisk og demokratisk land der det skjer utstrakt deling av goder både gjennom stat og private. Men dette er jo et slags ideologisk påbygg oppå det kapitalistike systemet. Kapitalism sier ingen ting om at vi skal ha en velferdstat eller ikke.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s