Har svarte lavere IQ enn hvite og bør vi finne ut om de har?

Som dere sikkert skjønner er dette inspirert av all debatten rundt nest siste program av «Hjernevask». Egentlig burde trenger jeg ikke si så mye fordi denne artikkelen i New York times: All Brains are the same Color, sier egentlig alt som trengs å sies. Kort fortalt sier den hvorfor det mest sansynlig ikke er noen forskjell mellom hvite og svarte genetisk sett når det gjelder IQ. IQ er antakelig ikke så arvelig som «Hjernevask» gir intrykk av. Betyr det at jeg holder med norske kjønnsforskjere, som Lorentzen!? Nei, på ingen måte. De hevder jo at arv har ingenting å si. Det er så klart helt feil.

Er det i det hele tatt galt å undersøke om det er forskjeller på IQ mellom forskjellige etniske grupper eller menneske raser? Anders Heger i Dagsavisen mener f.eks. vi ikke bør stille spørsmålet. Men hvorfor ikke? IQ er ikke det samme som inteligens. IQ måler potensial for akademisk suksess og potensial i typiske akademiske jobber. Men det er bare en av komponentene. Hard jobbing, kreativitet, kommunikasjons egenskaper osv er også viktige egenskaper som er med på å avgjøre hvor bra aller dårlig vi gjør det kariere messig.

Svarte i USA, er dårlig stilt på alle mulige måter. Det er mye fattigdom, kriminalitet, oppløste hjem, vold osv. Burde man da ikke vite så mye som mulig for å kunne løse problemene? Hva kan kunskapen om at svarte har et snitt på 85 i IQ fortelle oss som er av nytte?

Uten denne kunskapen er det lett å tro at bare svarte får like gode skoler som hvite så blir alt bra. Vi vet at IQ blir sterkt påvirket av utvikligen de første leve årene. Det kan dermed tyde på at svarte får en dårlig start i livet lenge før skolen, og om man ønsker å hjelpe sorte til å komme opp på et høyere sosialt nivå så må man begynne mye tidligere enn skolen. Mange svarte barn har f.eks. ingen far hjemme og en mor som er lite hjemme fordi hun må ofte ha 2-3 jobber for å få endene til å møtes. Barna får dermed liten oppfølging de første leve årene. Det er ingen fødsels permisjon som i Norge så barna ser lite til moren sin det første året i forhold til i Norge. For hvite Amerikanere er dette et mindre problem fordi kvinner vanligvis slutter jobben, blir hjemme og forsørges av ektemannen. Vi vet at kosthold også påvirker hjernens utvikling under svangerskapet. Det er viktig med tett oppfølging av lege. Pga mangelen på et helt dekende helsevesen som i Norge, får mange svarte mødre dårlig oppfølging under svangerskapet og som kan være hemmende for barnas hjerne utvikling. Vi vet f.eks. at spedbarns dødligheten i USA er langt høyere enn i Norge. Dette skyldes ikke selve fødselen. Amerikanske leger gjør en heroisk insats. Men oppfølgingen før fødselen er mye dårligere enn i Norge. Man prøvde men gratis jevnelige sjekker av fattige gravide i USA og fikk dramatisk reduksjon i spedbarnsdødliget i denne gruppen sammenlignet med kontroll gruppen.

Anders Hegers argumentasjon mot kunskap minner meg mye om den idealistiske holdningen i Frankrike som gjør at man ikke fører noe statistikk over forskjellige etniske grupper. Ideen er at alle er like i republikken, så man må ikke dele inn folk i grupper. Resultatet er at man har ingen måte å finne ut hvilken virkemidler som hjelper for forskjellige grupper. Man vet jo knapt hva deres problemer er. Resultatet er at integrering i Frankrike er en katastrofe sammenlignet med f.eks. USA og Stor Britania.

Reklamer

4 thoughts on “Har svarte lavere IQ enn hvite og bør vi finne ut om de har?

 1. Jeg tror vel, som artikkelen sier, at alle hjerner i utgangspunktet er den samme. Og at de alle har det samme potensialet.

  Men – en hjerne bør jo få et optimalt «livsmiljø» for å kunne utnytte sikt potensiale? Et miljør hvolr den får optimale utviklingsmuligheter, enten den nå sitter i skallen på en brun, hvit eller gul mann(/kvinne.

  Og her er det nok ennå idag en del forskjeller hva angår rent antall hjerner som har et slikt optimalt miljø. Det vil det antagelig ta noen generasjoner å rette på? Og derfor vil man pr dags dato kanskje kunne påvise flere «intelligente hjerner» innenfor en rase i forhold til øvrige. Men det er ikke noe som vil vedvare…

  • Potensialet for hjernen som ligger i genene er det samme i snitt for alle populasjoner. Men enkelt individer har så klart forskjell i hjernepotensial genetisk sett. Dette med genene er viktig å poengtere fordi når en først er født så er ikke alle hjerner like og heller ikke potensialet. Forskjellig utvikling i fosterstadiet gir forskjellig potensial fra fødselen av. Noen kan ha hat en mor som drakk under svangerskapet eller hadde ett usedvanelig dårlig kosthold. Har nettopp lest en bok IQ og miljø fra artikkelforfatteren i NY Times om dette som jeg kommer til å blogge om. Det de har funnet ut er at hjernens utvikling blir mest påvirket av de tidlige årene. Har du hat en dårlig oppvekst fram til 3 års alderen f.eks. kan du aldri ta igjen andre som har hat en god en, uansett hvor god oppvekst du får senere. Derfor kan ikke f.eks. enhetskolen i liten grad jevne ut forskjeller mellom barn av forskjellige lag fordi forskjellen ble skapt lenge før skolen begynte.

 2. Ser at det er tilbake i 2010, men for det første utrolig mye skrivefeil. Ekstra artig nå det er snakk om IQ. Eller vil jeg si at de svartes sosiale utfordinger har ikke noe med IQ å gjøre, men historie. Fattigdom er som rikdom, arvelig.

  • Merkelig det der med hvor sosialt akseptert det er å henge ut folk pga skrivefeil, mens å drite ut folk over dårlig mattematikk forståelse ikke er det selv om dysleksi er et ganske kjent problem, mens det er meg bekjent ikke noe tilsvarende forklaring på dårlig matematikk forståelse.

   IQ er helt klart en faktor. Fattigdom har også en tendens til også å føre til lavere IQ pga foreldre har mindre ressurser til å følge opp barna sine på forskjellige måter, enten det er å være til stede, la dem gå på en god skole, bo et bra sted osv.

   Diskriminerte minoriteter tenderer dessuten til å få lavere IQ. Her snakker vi altså ikke om at du er diskriminert fordi du har lav IQ men at selve diskrimineringen av en gruppe fører til at denne gruppen utvikler lavere snitt IQ.

   Tror du har misforstått inlegget mitt. Det er ingen konflikt mellom det jeg beskriver og poenget du prøver å framsette. IQen til svarte har i dag er så klart et resultat av historien.

   Dette har men arven etter slavetiden å gjøre og ikke fattigdom. Hvis fattigdom var hovedårsaken som du ser ut til å antyde så skulle mange andre grupper i USA vært like fattige som svarte. F.eks. er ikke afrikanske invandrere til USA i dag noe bedre stilt økonomisk enn svarte. Med afrikanere mener jeg da folk som har kommet fra Afrika i moderne tid og ikke etterkommere etter slaver.

   Både Afrikanere og Karibiere gjør det bedre enn svarte i USA i dag selv om de ikke har noen genetisk forskjell eller bedre økonomisk utgangspunkt. Historien er derimot veldig anderledes for dem.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s